U Click Me...I Click U Back

Thursday, July 2, 2015

Proses 'Weaning Off' Dak Aish

As salam...



dak Aish dah 2 tahun 7 bulan..
ye..aku tau dah terlambat sebenarnya..
sebab aku malas nak pikir2 pasal nak ceraikan susu aku..
pastu lelama naik rimas plak bila setiap kali nak tidur nak ngempeng..

dia bukan pun nak minum sangat
saje nak pelepaih gian dia...
nak ngempeng sambil tido..
alahai dak Aish...
tu sebab ummi hold lama sangat sebab tak sampai hati dia melalak2 memalam bila dia 'ngidam' susu aku...

buat masa sekarang dak Aish dah tak nyusu waktu biasa2..
dia nak masa nak tidur malam je..
pantang aku baring je nak nyelak..
so memang aku elakkan baring2 dengan sengaja ni...
ni aku cerita malam je tau..
siang dia takde masalah nak tidur...
dan takde mintak2 sangat nak ngempeng ke apa...
haihhh...

so sekarang ni aku dah try banyak jugak cara..
cara letak sos pun aku dh buat okeh...
masa nak tidur tu aku tunjuk kat dia...
"pedas dik..pedas"..aku cakap
pastu dia tengok kerut2 muka..
pernah jugak dia hisap..loya terus..hahaha
so dia tau tak sedap so dia tak hisap la sebelum tidur tu
aku ralikkan dengan dia tengok tv robocar poli...
so alhamdulillah dia tidur...

masalahnya bila dia tengah tidur tu dia memang bangun la nak nyusu
 masa tu pedas tak pedas dia balun jek...
kiranya failed la misi aku guna sos...

pastu semalam aku ambik salonpas tampal kat situ..
tunjuk kat dia..."sakit dik"
dia tak jadi la nak ngempeng...
2-3 kali jugak dia lupa dia selak2..
tengok ada lagi salonpas tuh...
so misi nak ngempeng sambil tidur tak berjaya...
Seronok dah aku time tuh..hahahaha
tapi dia bangun 3x ngamuk2 tak tentu pasal...
Ganggu kot jejiran tengah sedap tidur tuh..
stressed aku!!!
aku tau dia ngamuk sebab dia tak dapat tek..
aku pujuk2 dalam 25minit baru berjaya dan dia tidur..

masalahnya sekarang
aku jadi serba salah nak biar je ke camtu..
betul ke tindakan aku?
atau aku nak kena buat beberapa malam lagi 
dengan harapan he will get used to it..
ke camne??

tolong2...sapa2 yang pakar..
yang ada pengalaman..
share la experience atau tips korang dekat komen sini ye

really appreciated!!!!

-TIA-

Wednesday, July 1, 2015

Fesyen Tudung Mana Jadi Pilihan Di Aidilfitri Nanti?

As salam

betul2 dalam dilemma nih..
sebab tak tahu nak pilih fesyen hat mana untuk digayakan di pagi raya
gaya macam nak retis sangat nih...
amboi sangat!!hahahaha

tak..tak..aku jadi dilemma sebab aku nak pilih yang simple2 aje..
dan yang paling WIN kena selesala kan?
sebab ada anak kecik kang dia tarik2 jenuh pulakkan?
dalam sibuk ko nak posing...
tudung dah senget benget..
krikk..krik...jadinya..

selain daripada nak kan keselesaan...
aku nak jugak yang murah2...
taknak la yang mahal2 macam fareeda ariani segala tuh
out of my budgetla khennn...


first sekali aku kalau boleh nak cari instant shawl la..
dan aku memang dah berkenan hat naelofar angelina..
tapi harga boleh tahan buat aku telan air liur jugak..
rasa macam sayangnya duit lahai...
rm85 tu aku boleh dapat 3 shawl biasa kan?

memang la nak pakai raya cari yang kualiti sikitkan?
tapi kena pikir2 jugakkan bajet untuk yang lain..
sebab aku kena pikir 4 orang anak2 aku jugakkan?
pastu berbelanja sakan tak hingat dunia..
lepas2 ni gaji dapat lepas 46 hari tuh (gov)
jenuh la korek sana sini..
so kena beringat jugak...

plus point...
cantik ke kalau aku pakai??
hahhaahahha


kalau halfmoon macam kat bawah nih pun aku suka dan selesa
sebab senang nak lilit2..
kalau ko usha ig hijabzone7 nih mostly out of stock dah yang lelawa...
ke aku yang lambat erkkk??



aku rasa lebih praktikal kan jenis halfmoon ni..
tengokla camne...


instant shawl dari ravera ni pun quite nice tau..
dan aku rasa nak pakai dia tak susah sangat nak kena belit2 banyak kali...
nak kena pakai pin banyak pun aku tak suka okeh...
boleh dipertimbangkan cuma warna dia tak banyak sangat...
aku pernah beli shawl dari ravera ni dulu..
so derang selalu update aku dekat whatsapp keluaran latest derang..
aku je dok tahan mata dok usha2 selalu..
risau..takut terbeli je manjang...
membazirkan amalan syaiton!!!


yang atas ni instant shawl dari kain lycra...
pun dari ravera...
aku bekenan jugak pesen cenggini tapi warna yang aku nak takde...
lawakan camellia super instant shawl nih..
harga masih affordable lagi la untuk aku...
ngeeeee....


yang ni pun not bad...dan antara termurah yang aku survey2 dan berkenan..
warna yang aku nak pun ada...
tapi aku hold dulu sebab raya lambat lagi..
aku masih dok riki2 lagi mana yang best dan murah...
aku dah takmo cari kat jalan tar ke apa macam sebelum nih
sebab aku dah pernah beli shawl / tudung raya last2 minit nih..
memang tak dapat yang puas hati...

aku rasa better aku beli online even aku tak dapat pegang kain dia yang sebenar...
daripada aku cari lorat2..penat tawaf jalan tar
pastu penat dengan karenah dak Aish..
pastu aku fedap...
pastu aku beli je yang tangkap muat...
asal ada kata ko...
hahahahaha

so korang2..dah beli ke tudung raya ke??
mehla share kat sini...

macam aku kebetulan warna tema raya tahun ni memang takde la pulak warna tudung tu dalam gobok aku...
makanya mehla kita beli baru..
dah alang2 beli baru...
sure nak cari yang puas hati dan kot2 untung2 tetiba muka berubah jadi macam che'ta...

korang jangan jeles arrrrrr