U Click Me...I Click U Back

Sunday, August 30, 2009

29/08/09 - Berbuka

salam semua,

just a simple menu...


p/s : abaikan kecomotan hidangan iteww yeee...hehehe...ala setakat ank2 je nak makan...MR HUBBY tak de...huhuhu

Friday, August 28, 2009

Semalam dan Hari ini...:-)

salam semua,

Yesterday...been busy one whole day, sebelum ke kelas di UKM aku siapkan segala keje2 umah yang tertangguh, so that aku tak le terkejar2 menyiapkan weekend nnti as dah ada planned ngan MR HUBBY n anak2 utk this coming weekend, hehehe.

hmm...semalam kelas kul 8.15mlm, so have to break our fast kat luar le, so kami gerak dr KL dlm kul6 cenggitu, so arrived bangi at about 7.15pm gitu, so dh awal2 decide nak makan nasik, so kami just terus pegi kedai tomyam, order air, lauk pauk, makan2 then terus gerak ke surau dlm UKM, selesa sbb surau tu beso then tak de sapa2 plak, so bebas sikit bwk anak2 main kt dlm tu sementara aku perform maghrib.

then terus gerak ke falkulti, masuk dewan kuliah, so sementara aku kuliah, MR HUBBY tggu aku kt foyer ngan anak2, kelas pun sejam setengah jek, so tarak hal nak jaga ank2 ku yg active itewww, hehehe.

habis kelas terus balik KL, sampai lebih kurang kul 11malam, terus tido, zzzz

today...aku ada kelas DR ANUAR, selalunya kelas ni jumaat kul6, tp sbb kami semua cuti sek, so mntk DR tukar time ke pagi, so tak le rushing kami nak berbuka posekan.

kelas suppose at 9am, tp DR ada meeting, so dia bgthu kami lewat sikit dlm kul 10 class will be started, so kami pun dh tak tahu nak wat apa, bosan tggu DR, kami pun pakat2 berposing ngan kamera kak azia, hehehe, hasilnya...



then habis class dlm kul 12 camtuh, kebetulan aku mmg berhasrat nak jumpa DR utk further discussion psl aku punya kertas project, alhamdulillah everything went smoothly, DR mntk aku cari model2 yg related dengan projek aku, then buat dlm 15 pages, send kt email dia.

lepas kelas aku terus gerak ke The Mall, tggu MR HUBBY performed Jumaat, then jejalan kt situ, saje2 jek, bukan ada nak beli apa pun, tp dlm pada tak mo beli apa2 tuh, aku rembat gak satu purse piere cardin, as mmg aku tgh mencari purse baru, purse lama, ala2 dh kena baling dlm sungai, hahaha.

okeh2, got work to do, selamat menempuh pose esok hari, selamat malam...

Thursday, August 27, 2009

Updates berbuka hari ketiga, keempat dan kelima

salam semua,

Hari Ketiga

hari ni aku berbuka di rumah mak aku dengan menu yg pelbagai, huhuhu, best giles, penuh meja, dan yang pasti, alhamdulillah!!!

Hari Keempat

lepas habis class tambahan terus gerak and fetched up amirah at pengasuh house then straight away to my house, tetiba mr hubby kol ajak teman dia jejalan kat KL, aduss malehnya, tapi dh diajak tuh, kang tak baik plak say no kan, so ku turutkan kehendaknya, hehehe.

terpaksa la bwk si kecik ku itu sbb takkan nak hanta balik umh pengasuh kan??

sampai KL kami jejalan maju jucntion, rupa2nya hubby aku dh bekenan blous kt nicchi butik, hmm, apalagi, aku rembat la 3pasang, maklumla kebetulan dh gajikan, hehehe.

then aku g usha jeans kt ROMP tapi tak de bekenan plak kt sg wang, so jalan2 jela, letih tak payah cite le, pastu tgok2 jam nak pukul 4 lebey, apalg kelam kabut le nak balik umahkan, then melekat plak kt jalan bukit bintang menuju ke jalan raja laut as hubby parked keta aku kt sana, so bermula la operasi melekat kerana jalan jam, cittt!!

hubby aku tanya, camne ni, dah melekat ni, nak balik masak for berbuka mmg tak dan dah, so hubby aku mcm frust plak sbb tak bwk anak2 aku yg lain utk berbuka kt luar, hmm, nmpk gaya kena bayar le balikkan, as kami mmg takkan berbuka kt lua tanpa anak2 semua ada, huhuhu.

so lepas bincang2, kami terpksala membuat keputusan (cewah, ayat??) utk berbuka je kt KL, sbb nak bg relieve jam dulu, baru gerak balik umah, hmm, kalau tak maunya berbuka dalam keta, so better ambik proper approach cari tempat makan utk berbukakan??

then hubby aku swh aku g booking mane2 tmpt dulu, sementara dia cari parking, so at the end, berbuka la kami di luar, impian aku ngan menu2 pelbagai dlm kepala utk dimasak hari ini terus hilang, huhuhu (impian tggi menggunung ni selalunya tak jd org kata, betul ke??)

Hari Kelima

ok, semalam la ni kan, aku just berbuka ngan anak2 jek kt umah, menu, ayam masak merah, sayur goreng, murtabak (tunjuk), agar-agar sirap, air soya bean panas, so sedap n alhamdulillah!!!

Monday, August 24, 2009

Hari kedua - 23/08/09

salam semua,

hmm...alhamdulillah berjaya merasakan nikmat berbuka utk hari kedua ramadhan, alhamduliilah jugak kakak & kak ngah dapat berpuasa penuh utk 2hari berturut n hopefully sehingga hari terakhir ramadhan, :-)

hari kedua ni kami berbuka di rumah mak aku, kebetulan kakak ngan abang aku pun bebuka sekali kat sana, ngan memasing bwk pelbagai jenis makanan utk dikongsi bersama, alhamdulillah, dengan lauk yg sedap2 disediakan oleh mak aku, such as kari ikan, ayam goreng berempah, sambal tumis udang, sambal belacan dan mcm2 lagi, yummy n walahhhh!!!

so tggu plak hari ke3, hmm, nak masak apa ya???

Sunday, August 23, 2009

Hari Pertama - 22/08/09

salam semua,

lambat update..

hmm,hari pertama ramadan tahun 2009 ni, aku menghadapi presentation di UKM, membentangkan analisis kritikal berkenaan dengan 5 prosiding yang di ambik bertemakan cabaran guru di alaf 2020, hmm, tajuk agak interesting, tp bahana pembentangan semalam masih terasa lagi, siap DR Zamri buat lawak plak masa pembentangan aku, hehehe.

ok, lama gak anak2 dan mr hubby terpaksa tunggu dalam keta, tq ye abang kerana sudi jaga anak2, eventhough letih berpuasa tapi dapat melayan karenah anak2 semua. mujur kakak dan kak ngah pose, so tak de la risau dorang lapa ke takkan.

then kami terus ke KL operasi mencari makanan di Kg Baru, konon2 nak singgah beratur for bubur lambuk, tp bukan rezeki kami kot for yesterday, as jalan jam giles, so kami singgah mcD untuk tapau bubur for amirah sekejap, lapa dah anak aku ni, dok togok susu jek, mana jadikan amirah???hehehe.

then decided to go back home, singgah beli kuih-muih kat bazaar ramadhan kt danau kota jek, then aku ckp nak goreng mee special, so cukupla kot habuan utk berbukakan. lepas settled beli2 apa yg ptt, singgah pasar basah utk beli mee ngan daging utk aku masak.

itu je la cite kami berbuka pose semalam, piccas terlupa nak snap, sbb sibuk sangat menyiapkan meja makan utk hidangan berbuka, semoga 29hari pose akan datang menceriakan anda semua, selamat berbuka!!!

Saturday, August 22, 2009

Gambar Lapok

salam semua,

actually terlupa nak masuk gamba-gamba masa celebrate beday alyaa on 16th August lepas, so layannnzzz...

birthday cake...






Friday, August 21, 2009

Luahan Rasa

salam semua,

lately aku dh mula penat memegang pelbagai jawatan di sekolah, bukan penat kerana aku malas atau tidak dapat melaksanakan dengan baik, cuma aku rasa ada konspirasi atau dlm perkataan yang lebih improper, ada yang cuba nak pijak kepala, berckp2 di belakang, seolah-olah nak menjatuhkan aku, pada hakikatnya aku tak penah mencampuri urusan mereka baik dari aspek personal ataupun bidang kerja mereka.

adakah kerana mereka merasa tercabar???

ataupun mereka tak senang dengan kehadiran org baru seperti aku??

ahhhh...persetankan semuanya!!!

niat aku terjun dalam bidang ini hanyalah utk berjasa kepada anak bangsa yang bakal mewarnai dunia kita pada masa depan, persetankan apa yang mereka cuba nak lakukan!!!

p/s : sekadar luahan perasaan...bengang + penat + tension + lapo = ????

Have a blessed Ramadhan...:-)


Ramadan Kareem orkut scraps, e-cards, glitter graphics, Myspace comments
GoodLightscraps.com


Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini.

* Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.

* Berkata Saidina Ali, Nabi (s.a.w) telah bersabda apabila engkau melihat sehari bulan maka bacalah olehmu "AllahuAkbar" 3 kali, kemudian bacalah :

(Segala kepujian bagi Allah yang telah menjadikan aku dan telah menjadikan engkau, dan telah menentukan bagi engkau pangkat-pangkat (darjah) dan telah menjadikan engkau tanda (kekuasaan) bagi sekalian alam) nescaya bermegah Allah akan Dia dengan malaikat dan firmanNya: Hai malaikat! saksikanlah kamu, bahwa Aku telah merdekakan daripada api neraka, atau dibacakan :


(Ya Allah, zahirlah Ramadan atas kami dengan keamanan dan keimanan dan dengan keselamatan dan keIslaman, Tuhanku dan Tuhan engkau Allah.)

sumber : http://members.tripod.com/siti_2/01/12.html

Sunday, August 16, 2009

Happy 8th Birthday to Alyaa

salam semua,

Happy Birthday Myspace Comments
MyNiceSpace.com

today u may well have grown up, but to me, you will always be my special tiny BABY GIRL, the one that ALMIGHTY gave to me, HAPPY BIRTHDAY ALYAA (my eldest daughter), we wish, the very best for u and countless dreams come true...:-)

Wednesday, August 12, 2009

3 days ICT courses at SMK Kepong

salam semua,

having a ICT courses for 3 days at SMK Kepong, was so boring, we already knew it everything that has been thought, meaning tak banyak benda yang baru dia ajo, its ok la, dapat la masa aku rest 3 days without facing pupils at schoolkan???

aku bukan tak suka g sekolah tau, cuma kekadang we as a teachers need some rest to relieve our tension and workload okeh!!!so got 1 day to go...go..go azrine...caiyok3x!!!

sempat lagi posing time break...hehehe

Monday, August 10, 2009

La Dolce Amirah

salam semua,

Si Manis Amirah, huhuhu, aku suka sangat tajuk entry kali nih, hehehe.

ok2, aku nak cite sikit psl amirah, 9hb semalam genap lah amirah setahun 2bulan, wah dah beso yek, aku rasa baru jek besalin, saat nak melahirkan amirah pun masih ingat lagi, plg lama dalam labor compare to her sisters, adoiaiii.

actually amirah skang dah blh bejalan dengan stabil, cuma kekdg tu dia nmpk mcm kelam kabut sikit, so apalg, jatuh le, kdg2 tgok2 dh jatuh jek sbb dia jalan lorat sikit, hehehe.

lg 1, amirah dh faham apa yg aku ckp, such as aku swh dia ambik susu n baring, terus dia cari susu dia ats meja n baring dekat aku, then kalau aku swh dia ambik hp aku pun dia dh faham, cth hp aku letak kt meja yg dia blh capai, aku mntk dia ambikkan, cepat dia ambik n bg kt aku, serius, at first aku cuba jek test market, rupa2nya dia faham apa aku ckp, tahniah anakku, UMI ALWAYS LUV U!!!

skang ni jugak dia dh pandai mntk kita bwk dia kluar umah, esp bila dh pakaikan dia sandal o kasut kt dia, kompem dia gedik2 nak kua umah, if kita tak bwk, bunyi2 n make a cranky sound, huhuhu, sungguh cerdik ye.

hmm, skang ni tido pun dh lambat, habis dia tawaf satu umah, then dia letih, baru reti nak cari tilam, or else cari aku nak baring, kdg2 dia hempas jek bdn dia ats aku, adoiiaaiii, suka suki dia jek, heehehehe. okla tak mo cite panjang, enjoy my attachment, were taken yesterday morning, saat2 betapa seronoknya amirah apabila dpt kua just depan umah jek, huhuhu.

good nite and have a sweet dream...:-)




Thursday, August 6, 2009

15 Syaaban @Nisfu Syaaban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:


Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

Wednesday, August 5, 2009

LADAP - 01/08/09

salam semua,

actually tak tahu pun ada LADAP, when i was online at FB last Friday, one of my colleagues, Kak Zuraidah buzzed me and let me know about the LADAP on tomorrow evening (1st August), then i was shocked as i really do know about that, so decided to sleep early on that nite, so easy for me to wake up early tomorrow.

some of the pics was taken by our Ketua Panitia, Kak Halidza.











Tuesday, August 4, 2009

Selipar Baru Saya

salam semua,

skang ni saya dah ada selipar baru, selipar muyah je, abah saya beli. abah saya beli sebab saya suka main selipar kakak2 saya, tu la sebabnya, hehehe.

ini la kasutnya, ada gambar spiderman, abah ckp warna pink tak de...


saya suka pakai bila saya bermain




even time bullying my sis also i'm still wearing it


time punggah2 barang pun saya pakai


yeahhh...i'm very happy with this "selipar baru"

Saturday, August 1, 2009

1st August 2009

salam semua,

today dah mulanya bulan Ogos yek, cepatnya masa berlalu, tak sampai sebulan lagi kita nak menyambut Ramadhan, tak saba plak rasenya.

letih balik dr berkursus di Kuantan bg menghadiri face to face session with BP pun belum reda, tapi aku kuatkan semangat jugak utk ke sekolah esoknya tuh, pdhal as planned nak ambik crk, tp laki aku swh simpan utk emergency cases ke apa ke, yela, cikgu mane blh apply cuti sesuka hati kalau u olls nak tahu, hehehe.

actually nak cite psl g Kuantan last Wednesday, tapi gamba tak sempat nak upload semua, sempat separuh jek, so gambar tak berapa byk le. so tggukan entry kami ke Kuantan yek.

hari ni aktiviti aku, berLADAP di sekolah, kursus pentaksiran PEKA, utk guru-guru Science, tp sekejap jek berkursusnya, selebihnya kami bercerita pengalaman beranak le, anak susah nak jaga masa pantang, n mcm2 lagik yg langsung tak related, okeh, muahaha. apa daaaa, ni la akibatnya kalau buat in house ngan colleague sendiri, huhuhu.

semalam ada kelas kt UKM, lambat sikit habisnya, nak dekat kul 9mlm, sbb ada 2 presentation mengenai isu pendidikan oleh cikgu shamsul dan aku sndiri. aku membentangkan isu ttg H1N1 melanda sekolah dan sekaligus menganggu sistem pembelajaran dan pengajaran di sekolah. mujur jugak aku bwk Atirah meneman aku, or else bosan tahap gaban le aku sorang2 nak mengadap jalan dr Bangi ke Taman Melati, ngantuk toksah kira le.

ni plak tgh bosan giles, anak-anak dara aku dihangkut oleh Tokayah depa g mandi sungai kt area Gombak, tp dh lama balik, since aku dh lepak umah aku, sat2 g le aku g ambik dorang kt umah parents aku. skang ni dok melayan si kecik yg so cranky tak tahu nak cite camne, asik dok nangis jek. aku pun tak tahu psl apa, heh?

was taken when she having fun with her sis at hotel room in Kuantan (suka ikut2 apa yg org buat, lepas tu kompem dia buat gak such as tekan2 benda tu)