U Click Me...I Click U Back

Wednesday, February 24, 2010

I am missing all those moments

salam semua,

pre-graduate night...


semasa kelas biology




kenangan practikal di SK Tg Malim...

Saturday, February 20, 2010

No more memories for us

salam semua,

The rows of shops (as known as Kedai Pulai Chondong) were burnt yesterday night at Pulai Chondong, Kelantan.


My father owned one of a burnt shop involved.


It's used to be my arwah TOKAYAH shelter and also my childhood memories, playing together with siblings and cousins.


There's no more place for us to shady if we there. So sad to know that.




today's pictures






























Condolence to all owners on your lost...:-(

sumber : http://www.nixk.net/kedai-pulai-chondong-dijilat-api/

Friday, February 19, 2010

AKSI si kecil...



















New Hobby...?

salam semua

Yesterday I bought this novel written by Stephanie Mayer

seems quite late for me to read this novel(agak ketinggalan keretapi gitu...)..but no harm..there is never too late to learn anything new..rite??

Thursday, February 18, 2010

Ada apa dengan MY NAME IS KHAN..

salam semua,

hmm, keletihan sbb menapak jauh semata-mata giler nak tengok MY NAME IS KHAN...

thumbs up to SRK and KAJOL with their solid acting...

must watch film!!!

gorgeous of KAJOL and Macho of SRK...

my tears was dropped when watching this movie...

and thanks to MR HUBBY because of your willingness to accompany me to watch this movie...

...am so relieved because ALREADY WATCHED MY NAME IS KHAN!!!

Happy 7th Birthday to Atirah...:-)

salam semua,



SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH DAN RAJIN2 BELAJAR YE...





Wednesday, February 17, 2010

Bukan senang nak senang

salam semua,

semua benda dalam dunia ni tak semudah dengan petik jari aje kita boleh dapat, bagi aku bukan senang nak senang, dan perjalanan hidup aku untuk sampai sehingga ke hari ini, huhuhu, aku rasa tak de sapa pun mahu went through it even me as well, but as i mentioned, semuanya sudah ditulis olehNYA, kita sebagai umatNYA, REDHA dengan ketentuannya, however, i'm sooo grateful, ALHAMDUILLAH...

asalnya, aku bukan murid yang cemerlang dari segi akademik, aku hanya murid yang sederhana sahaja dan juga results exam aku hanya setakat lulus2 sahaja, PMR aku pun berapa A aje yg aku dapat, tak la mcm adik beradik aku yg lain, kalau nak dibandingkan ler, aku rasa aku the worst dalam bidang akademik ni berbanding dengan sibs aku yg blh di katakan better dan ada yang cemerlang...

tapi alhamdulillah, dengan setakat cukup2 makan jek dalam SPM, aku applied UiTM (masa tu ITM) dalam bidang hospitaly, masa tu aku pikir kalau aku mntk bidang gempak2, kompem aku tak dapatnya, tup2 aku dapat tawaran buat diploma in building, hohoho, in building?? aku sendiri terkejut sbb aku rasa bidang ni lebih menjurus kepada kejuruteraan bangunan which is i am not into it, aku keep on asking what this field is all about, at the same time aku juga bertekad nak sambung belajo selepas SPM, so i just took the offer and i went ITM in 1998...

untuk pengetahuan semua, masa masuk ITM tu, aku baru belajar nak pakai tudung forever and ever, hehehe, sbb masa sekolah, aku pakai bukak tutup, ikut suka2 aku jek, kekeke, and at the same time jugak, aku dh kenal suami aku skang ni, actually aku kenal MR HUBBY masa aku belum masuk ITM, and he the one who are extremely encouraged me to further my study, dialah tulang belakang aku, teman suka dan duka aku masa aku kat ITM.

pada masa tu juga kolej aku jauhla sangat dr tempat kuliah aku, so have to menapak jauh le, kalau kelas malam, adoiaii, sungguh la haru, tapi aku harungi juga demi mendapatkan diploma masa tu, kalau aku pandai, kompem aku dh masuk matriks ke foundation ke masa tuh, so diploma je la yg aku qualified, terima jela..

dalam tempoh tiga tahun aku buat dip tu, ITM mendapat pengiktirafan menjadi sebuah universiti, maka bertukarlah ITM ke UiTM, wah, masa tu mcm bangga ler sbb aku bakal grad kat U kan!! hehehe. alhamdulillah, walaupun bagai nak rak aku belajo, sbb semua subjek dia bagi aku la susah giles, mcm tak sesuai je orang pompuan ambik bidang ni, seriously, tapi aku berjaya habiskan even though aku tak grad on time, what?? iye, aku ada repeat satu paper add maths yang dipanggil mekanikal maths, entah apa2 la yang di suruh kira, aku pun tak paham, tapi aku terpaksa paham2kan supaya lulus, hehehe.

so dapatla aku pegang diploma aku sambil mengandungkan anak kedua (atirah), oppss, lupa nak cite yang masa sem kedua aku telah pun berkahwin dengan MR HUBBY aku skang ni pada usia 18 tahun, jadi masa aku grad anak sulong aku alyaa dah setahun lebih dah, hehehe, alhamdulillah...



lepas habis dip, aku tolong2 MR HUBBY kat opis dia, masa tu suami aku meniaga, so aku just tolong2 apa2 yang patut disamping teman dia kesana sini, tolong2 mana yg patut le orang kata.

lebih kurang dalam 2 tahun aku berehat dari belajar, MR HUBBY suruh aku apply jadi cikgu kat UPSI, masa tu aku langsung tak setuju sbb aku mmg tak suka jadi cikgu selain dari aku memang takut sangat nak mengajar orang lain, bagi aku orang tak pandai macam aku ni mana boleh jadi cikgu, huhuhu, tapi ALLAH MAHA BERKUASA, aku apply jugak utk menjaga hati MR HUBBY, dan aku dapat masuk ke UPSI dalam bidang Ijazah Sarjana Muda (kepujian) Sekolah Rendah, so bermulalah pengajian aku sebagai seorang bakal guru selama 4 tahun, struggled gak masa tu sbb bisnes MR HUBBY getting down and down, memang teruk la sikit ekonomi kami masa tuh, mana nak hanta anak kt orang untuk babysit masa aku g kelas,then makan minum lagik, sewa rumah, mujur ada PTPTN masa tu, agak membantu jugak ler...

selepas 2 tahun lebih belajar di UPSI, MR HUBBY tak dapat meneruskan bisnes dia sbb ramai yang cuba menipu, payment entah ke mana, MR HUBBY tak dapat nak tanggung bebanan hutang yang banyak, jadi better for him to close his business, instead of so many debt burden, to me, setakat itu ajela rezeki kami, aku REDHA...

mujur MR HUBBY ada sedikit harta seperti rumah2, tanah2, dan dapat jugakla dia jual untuk tampung kami sehingga aku habis belajar, dan alhamdulillah, aku telah berjaya menggenggam segulung ijazah yang sudah semestinya tak disangka langsung untuk aku merasainya, aku sebagai pemegang ijazah??? sungguh, memang aku tak sangka langsung, sebab aku rasa aku hanya akan habis setakat diploma aje...

setelah setahun menunggu untuk konvokesyen dan posting, aku telah mengandung anak ketiga (amirah) dan iye, sekali lagi aku berkonvo dengan membawa perut 6 bulan, hehehe...(tak penah lagi aku konvo dapat pakai kebaya tau)



sebelum konvo, aku telah 'dipaksa' sekali lagi untuk menyambung pengajian ke peringkat masters, masa tu aku lebih eager dari MR HUBBY untuk further dan actually semangat tu datang dari MR HUBBY gak dan aku cuba applied masuk UPM, unfortunately, they (UPM) called me and asked me to apply it again after my convocation is done, then i was applied UKM, and alhamdulillah i was offered by them, and i am so glad and here i am now doing my sociology in education, and i hope i will pass with flying colours and and very much hope that i can get the good results in every semester,insya-Allah...

dan sekarang aku bertugas di SK Gombak Setia dengan mengajar subjek sains dan juga menjadi part timer student di UKM, dan tinggal lagi 2 semester sahaja untuk aku menamatkan pengajian masters aku, dan amat berharap aku dapat selesaikan dalam tempoh tahun 2010 ini dan berharap kalian semua dapat mendoakan aku supaya dapat menamatkan pengajian aku on time...AMIN!!

Already booked the tickets...yesss!!!

salam semua,

FINALLY..i'm going to watch this movie tomorrow..yeayyy!!!

Monday, February 15, 2010

Sorry for the long silent

salam semua,

cewah, tajuk tuh macam la betul2 senyap kan, hmm, actually tak sempat nak bercoret, bercerita, merapu, meraban kat dalam blog ni recently, sebabnya terlalu banyak kerja nak yang lebih penting untuk dibuat, huhuhu, teruk betul tahap kebizian aku lately...

yela, sapa suruh ko sambung belajokan..???

hmm, dah tak tahu nak mula kat mana, hehehe, ok, sekolah aku baru2 ni ada menjayakan ROAD RUN peringkat sekolah, ini adalah acara biasa sek aku setiap tahun, without failed okeh, so aku just enjoyed je la dengan tugas-tugas yang diberikan (ayat mcm skema je kan), malas nak citer panjang, tengok gamba je la yek, hehehe..









talking about my studies, has not changed much, remains busy and tired, huhuhu, presentation here and there, talking alone in front of the public, yela, dh peringkat camni, kenala mahir memberi pengucapan di depan, especially to those who are in the field of education as teachers, hehehe, tu pun masih banyak yg perlu dibaiki, by the way, after presentation last week i was commented by PROF DATIN DR AMLA, my academic writing have many improvements, only a few need to be repaired, but my speaking skills, to me is still need to be improved, huhuhu, my nervous feeling still in, high level of nervous, hohoho, NERVOUS...please get rid from my mind!!!hmm, if counted, there's two presentation needs to be done, caiyok...caiyok azrine!!!

gambar syok2...hahaha


about my kids, alhamduillah, they are getting well day by day, kakak alya became big sister, kak ngah very naughty, amirah very pampered, sikit2 "abah..abah", betul2 anak abah, huhuhu, jeles tau!!!sekarang ni amirah dh boleh sebut banyak words such as,"nakair"=nak air, "ami"=umi, "atak"=kakak, "apu"=paksu, "okayah"=tokayah, hmm, so sweet rite???



p/s : teringin giler nak tengok MY NAME IS KHAN, kalau ada rezeki, if it's still in cinema, i will go to watch it on this coming Thursday, at that time, my children's school already started, my school still off, so apalagas, JOM!!!