U Click Me...I Click U Back

Friday, December 31, 2010

Keretapi Terbakar Di Bumi Yahudi..

Padan Muka Yahudi... Harini Tebakar Keretapi. Sebulan Lepas 22 Orang Terbakar Di Kebun. Nampak Sangat Allah Sudah Mula Memberi & Membalas Akan Perbuatan Mereka Terhadap Orang2 Islam..

Azam 2011

salam semua,

wah,jom kita senaraikan azam tahun 2011...


* nak kurangkan dosa dengan suami dan menjadi isteri yang solehah!!
* nak lebihkan melayan suami dengan masakan\
* nak kurangkan bebel2 kat anak2 (boleh ke??)
* nak lebih banyak simpan duit..insyaAllah..dah mula
* nak majukan kerjaya
* nak menjadi guru yang berdedikasi
* kurangkan stress dalam bekerja - be more cool person
* banyakkan tumpuan kepada rumah dan tangga..hehehe..sebab Master dah habis!!
* nak cuba mendapatkan baby BOY!!

azam korang pulak??



SELAMAT TAHUN 2011, DAN SEMOGA TAHUN 2011 MEMBERI LEBIH REZEKI,KEBAHAGIAAN, KECERIAAN DAN KEJAYAAN KEPADA ANDA SEMUA!!

3 Idiots - The Must Watch Movie

salam 1 Malaysia,

Have you watched the 3 Idiots film. This film is being aired on Astro fiesta






The Synopsis
Farhan Qureshi (R. Madhavan) , Raju Rastogi (Sharman Joshi), and Rancchoddas "Rancho" Shyamaldas Chanchad (Amir Khan)are three engineering students who share a room in a hostel at the Imperial College of Engineering, one of the best colleges in India. While Farhan and Raju are average students from modest backgrounds, Rancho is from a rich family. Farhan wants to become a wildlife photographer, but has joined engineering college to fulfill his father's wish.

Raju on the other hand wants to uplift his family fortunes. Rancho is a wealthy genius who studies for the sheer joy of it. However, Rancho's passion is for knowledge and taking apart and building machines rather than the conventional obsession of the other students with exam ranks. With his different approach Rancho incurs the wrath of dean of college, Professor Viru Sahastrabudhhe (ViruS)(Boman Irani)Rancho irritates his lecturers by giving creative and unorthodox answers, and confronts ViruS after fellow student Joy Lobo hangs himself in his dormitory room. Joy had requested an extension on his major project on compassionate grounds—his father had suffered a stroke—but ViruS refused, saying that he himself was completely unmoved by his own son's accidental death after being hit by a train. Rancho denounces the rat race, dog-eat-dog, mindless rote learning mentality of the institution, blaming it for Lobo's death.


Virus

Threatened by Rancho's talent and free spirit, ViruS labels him an "idiot" and attempts on a number of occasions to destroy his friendship with Farhan and Raju, warning them and their parents to steer clear of Rancho. In contrast, ViruS’ model student is Chatur Ramalingam or "Silencer" (Omi Vaidya) who sees a high rank at the prestigious college as his ticket to higher social status, corporate power, and therefore wealth. Chatur conforms to the expectations of the system. Rancho humiliates Chatur, who is awarded the honour of making a speech at an award ceremony, by substituting obscenities into the text, which has been written by the librarian. As expected, Chatur mindlessly memorises the speech, without noticing that anything is amiss, partly aided by his lack of knowledge on Hindi. His speech becomes the laughing stock of the audience, infuriating the authorities in the process.

Meanwhile, Rancho also falls in love with ViruS' medical student daughter Pia (Kareena Kapoor) when he, Raju and Farhan crash her sister's wedding banquet in order to get a free meal, in the process further infuriating ViruS.


The Heroin - Karina Kapoor

Meanwhile, the three students continue to anger ViruS, although Rancho continues to come first in every exam, while Chatur is always second, and Farhan and Raju are inevitably in the last two positions. The tensions come to a head when the three friends, who are already drunk, break into ViruS's house at night to allow Rancho to propose to Pia, and then urinate on a door inside the compound before running away when ViruS senses intruders. The next day, ViruS threatens to expel Raju lest he talks on the other two. Unable to choose between betraying his friend or letting down his family, Raju jumps out of the 3rd floor window and lands on a courtyard, but after extensive care from Pia and his roommates, awakes from a coma.

The experience has changed Farhan and Raju, and they adopt Rancho's outlook. Farhan decides to pursue his love of photography, while Raju takes an unexpected approach for an interview for a corporate job. He attends in plaster and a wheelchair and gives a series of non-conformal and frank answers. However, ViruS is unsympathetic and vows to make the final exam as hard as possible so that Raju is unable to graduate. Pia hears him and angrily confronts him, and when ViruS gives the same ruthless reply he gives to his students, she denounces him in the same way that Rancho did over the suicide of Lobo.

Pia reveals that Viru's son and her brother was not killed in an accident but committed suicide in front of a train and left a letter because ViruS had forced him to pursue a career in engineering over his love for literature; ViruS always mentioned that he unsympathetically failed his son on the ICE entrance exams over and over to every new intake of ICE students. After this, Pia walks out on the family home, and takes ViruS's spare keys with her. She tells Rancho of the exam, and he and Farhan break into ViruS's office and steals the exam and give it to Raju, who with his new-found attitude, is unconcerned with the prospect of failing, and refuses to cheat and throws the paper away. However, ViruS catches the trio and expels them on the spot.

However, they earn a reprieve when Viru's pregnant elder daughter Mona (Mona Singh) goes into labour at the same time. A heavy storm cuts all power and traffic, and Pia is still in self-imposed exile, so she instructs Rancho to deliver the baby in the college common room via VOIP, after Rancho restores power using car batteries and a power inverter that Rancho had dreamed up and ViruS had mocked. Rancho then delivers the baby with the help of a cobbled-together Vacuum extractor.

After the baby is apparently stillborn, Rancho resuscitates it. ViruS reconciles with Rancho and his friends and allows them to take their final exams and they graduate. Rancho comes first and is awarded ViruS's pen, which the professor had been keeping for decades before finding a brilliant enough student to gift it to.

Their story is framed as intermittent flashbacks from the present day, ten years after Chatur vowed revenge on Rancho for embarrassing him at the speech night and promised to become more successful than Rancho a decade later. Having lost contact with Rancho, who disappeared during the graduation party and went into seclusion, Raju and Farhan begin a journey to find him. They are joined by Chatur, now a wealthy and successful businessman, who joins them, brazenly confident that he has surpassed Rancho. Chatur is also looking to seal a deal with a famous scientist and prospective business associate named Phunsukh Wangdu. Chatur sees Wangdu, who has hundreds of patents, as his ticket to further social prestige. When they find Rancho's house in Shimla, they walk into his father's funeral, and find a completely different Rancho (Jaaved Jaffrey).

After accusing the new man of stealing their friend's identity and profiting from his intellect, the host pulls a gun on them, but Farhan and Raju turn the tables by seizing the father's ashes and threatening to flush them down the toilet. The householder capitulates and says that their friend was a destitute servant boy who loved learning, while he, the real Rancho, was a lazy wealthy child who disliked study, so the family agreed to let the servant boy study in Rancho's place instead of labouring. In return, the real Rancho would pocket the qualifications and the benefits thereof, while the impersonator would sever all contact with the world and start a new life. The real Rancho reveals that his impersonator is now a schoolteacher in Ladakh.


Giler best dorang nih..perfect la acting dorang...

Raju and Farhan then find Pia, and take her from her wedding day to Suhas by performing the same tricks with his material possessions, and having Raju turn up to the ceremony disguised as the groom and eloping with Pia in public. When they arrive in Ladakh, they see a group of enthusiastic Ladakhi children who are motivated by love of knowledge.

Pia and the fake Rancho rekindle their love, while Chatur mocks and abuses Rancho the schoolteacher. He asks Rancho to sign on a "Declaration of defeat" document. And sees that Rancho is using the pen which ViruS had gifted him. Chatur snatches the pen from Rancho and starts to move back. When Rancho's friends ask what his real name is, he reveals that his real name is Phunsukh Wangdu and phones Chatur, who has turned his back, and tells him that he will not be able to sign the deal with him because he has his pen. He asks Chatur to turn around meet his prospective business partner. Chatur is horrified and falls to his knees, accepts his defeat and continues to plead his case with Phunsukh to establish the business relationship he was after.


P/s : serius, cerita ni memang best, and won the best film 2010 if not mistaken..

Thursday, December 30, 2010

Dugaan...Thank You Allah...

salam semua,

orang kata kalau kita selalu diduga...ALLAH sayang kita, ALLAH ingat kita..

Alhamdulillah, aku rasa ALLAH sayang dekat aku, ingat dekat aku..sebab KAU selalu memberi pelbagai dugaan since aku muda sampai la umur dah cecah 31tahun

tadi pergi PPD untuk setelkan hal persekolahan anak aku Atirah untuk masuk ke SKTM (2), tapi pihak PPD kata tiada kekosongan untuk kemasukan murid baru..

aik, aku kan cikgu, kalau korang tak transfer aku masuk sek tu, tak dela susah2 aku nak transfer anak aku masuk situ rite??

lagipun uols have to consider la, kalau aku kena ngajar petang, anak aku sekolah sesi pagi kat SK Taman Setia, camne aku nak gi ambik anak aku kat sek kan??

boleh pulak pegawai tu cakap kat aku, tunggu enrolmen bulan Januari nanti...

pastu aku tanya, "saya cikgu takkan tak de kuota untuk anak saya bersekolah dengan saya"?

dia jawab, "tak dapat nak tolong la Puan"..%^&&^%$

kalau korang bengang tak??

bukan apa, aku rasa hak aku sebagai cikgu dicabar la pulak, padahal ko bukan nak masukkan beratus2 pun kat sek tu, just masuk anak aku sorang je, sebab kebetulan aku mengajar kat situkan, small matter jek..

then bila tak dapet nak nolong dah, aku pun blah camtu jek, then called MR HUBBY tanya dia camne, dia lak psycho aku macam, cakap Gb sekolah lama aku dah nyusahkan aku lak, hmmm, cant helping at all okeh...

pastu MR HUBBY suruh aku g balik tanya kat kaunter tadi.."anak aku nak sekolah mana nih, nak kena hanta balik sekolah lama ke, sebab aku dah ambik surat keluar sekolah"?

minah PPD tu speechless sekejap, and ambik surat aku, usulkan kat BOSS dia kot..

terus datang kat aku cakap.."boleh masukla PUAN"..ek eleh..kalau tadi ko tanyakan dah senang, be considered la, ko tak dok tempat aku k...(dalam hati jela aku ngomel, aku nikan budget budak baik, tak suka gaduh2 ni)

hehehe

pas setel, aku balikla dengan senang hati..

ALHAMDULILLAH, SYUKUR ENGKAU PERMUDAHKAN URUSAN KU YA ALLAH..


p/s : semua orang cuti esk, kami GURU MALAYSIA kena g sekolah gak as esk ada orientasi Tahun 1, kena bertugas da...SELAMAT BERCUTI OK...AND EARLY WISH...HAPPY 2011!!

Wednesday, December 29, 2010

Sapa kata jadi cikgu relax??

salam semua,

wah sejak 2-3hari ni malas betul nak nak update blog,kata nak buat 2-3 entries sehari, nampak gaya harapan tinggal harapan aje ler...

sejak Isnin eden dh busy melayan my new school..

ok..back to the topic..

ada yang kata.."jadi cikgu relax..ngajar setengah hari..pastu dah boleh relax2 kat umah erk"?

eh, ko mai sini jadi cikgu tengok...!!

hehehe, gempaq je tuh nak marah2...

tak de la kan...aku kurang setuju lar bila korang kata jadi cikgu relax, keje cikgu relax, ngajar separuh hari,pastu balik rumah, buat air liuq basikan??

hmm, jadi cikgu dulu, baru tahu bahananya...

aku memang suka jadi cikgu nih, aku rasa kerjaya ni memang cocok sungguh dengan aku, tapi bab2 kerja-kerja sampingan selain daripada mengajar ni lebih banyak dari kesibukan mengajar tu sendiri..

eh, korang fahamkan apa aku cakap?? kalau tak paham buat2 je la faham k..

masa memula aku masuk UPSI dulu, memang ramai sangat tanya aku, "dulu cikgu ke"? bila dah ramai sangat tanya, aku terpaksa mengaku yang aku ni born to be a teacher, erk...

sebab mungkin muka aku ni muka seorang cikgu..

tapikan..korang tahu tak mengikut kajian..tahap stress dalam kalangan guru ni adalah paling tinggi berbanding dengan mereka yang mempunyai kerjaya yang lain..

so ini dah menunjukkan bukti bahawa jadi seorang cikgu ni amatlah tinggi stressnya, tak payah tanya orang lain, tanya aku jek, aku pun penah kena hypotension masa awal tahun 2010 due to stress at work, korang bayangkan, rasa macam batu dok je atas kepala tu bila berada di sekolah..

ada sampai tahap aku tak mo naik pejabat sebab nak elakkan diri dari berjumpa dengan Penolong Kanan 1, sebabnya, bila PK1 nampak je muka aku, KOMPEM dia akan panggil aku punya, tanyala keje itu ini dah siap ke...kuikui..

nasib Allah kurniakan aku ni dengan sikap yang selamba rock, so aku tak jadikan benda2 ni sebagai tekanan, tapikan even ko buat2 tak tahu je bebanan keje tu banyak, still kita teringat2, sampai bawak masuk dalam tido, dan itu yang membuatkan kita stress, tahap stress aku sampai aku pitam ler kat umah, mujur tak pengsan terus, dah la sorang2 kat umah masa tuh...:-(

memang tak dinafikan, ada segelintir cikgu yang datang ke sekolah hanya mengajar je, tidak memegang apa jawatan dalam badan-badan seperti HEM, KoKu, Koko.. so kalau macam tu memang relax habis la, mostly guru-guru yang mengajar pada sesi petang, serius, memang rilex sikit...

aku just nak citer yang aku pun bakal berelax2 tahun 2011 nih, sebab aku kena mengajar sains tahun 2 pada sesi petang di SKTM 2 nanti, hehehe, wish me luck okeh!!



mentang2 la ko jadi cikgu tahun 2, ko budget ko cikgu comel macam murid2 ko ler kan??

ada aku kisah??

Tuesday, December 28, 2010

Selesai Masalah

salam semua,

agak busy sejak hari semalam atas sebab mesyuarat guru kali pertama untuk sesi persekolahan tahun 2011 telah pun bermula..

seperti biasa guru-guru WAJIB hadir seperti biasa mereka menghadiri mesyuarat..

yang lainnya tahun ni, aku bakal bertugas di sekolah baru iaitu Sekolah Kebangsaan Taman Melawati (2) yang diberi taraf Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)..

ada segelintir umat manusia yang mengatakan aku bertuah kerana dapat mengajar di sekolah yang antaranya sekolah cemerlang di daerah Gombak, tapi ada yang berkata sebaliknya atas sebab ibu bapa murid-murid yang agak educated dan lebih perihatin berbanding dengan ibu bapa sek lama aku yang mostly bekerja buroh dan bertaraf sederhana..

hmm..hari pertama meeting, aku dapat rasakan kebanjiran guru-guru seramai 100 lebih guru, agak mengejutkan sebab SKTM (2) merupakan sekolah ramai murid dengan bilangan setiap satu tahun sebanyak 10 kelas disediakan...huhuhu..

dan unfortunately, aku ditempatkan disesi petang yang pada mulanya memberikan masalah kepada aku sekiranya meneruskan untuk mengajar di sesi petang..sebab anak-anak aku kedua-duanya belajar di sesi pagi di SK Taman Setia (SKTS)..

untuk pengetahuan semua, hanya SKTS sahaja sekolah terdekat yang sesi persekolahannya hanya disatu sesi iaitu pagi, jadi aku tidak mempunyai pilihan untuk mengekalkan anak-anak aku belajar di SKTS, tapi menjadi masalah sekiranya aku mengajar petang, anak-anak aku sapa nak tengok??

so setelah berbincang dengan suami, dan mengambil kira faktor kurang stress sekiranya mengajar petang, aku decided untuk mengekalkan anak sulong aku iaitu Alyaa di SKTS, manakala Athirah (kak ngah) aku akan bawak bersama ke SKTM sekolah tempat aku mengajar, dan kebetulan aku ditugaskan mengajar Sains Tahun 2...

dan Alyaa akan transit di rumah pengasuh Amirah untuk makan dan menukar baju untuk ke sekolah agama...

so far ini sahaja jalan terbaik yang dapat aku fikirkan dan pengasuh amirah pun dah setuju untuk look after Kakak lepas balik sek pagi...ALHAMDULILLAH...

p/s : harap sangat tak de masalah yang timbul selepas ini, aku sentiasa beringat apa sahaja yang berlaku tentu ada hikmah dariNYA

Sunday, December 26, 2010

Blogger Auto Ping di Facebook

salam semua,

Tingkatkan trafik blog anda! Submit blog anda dgn cara post URL/link blog di wall bg servis Auto Ping. Jemput kawan2 anda juga bg memeriahkan lagi komuniti ini. Terima kasih.

yang penting anda ada akaun Facebook ok...

Kepada sesiapa yang berminat untuk ping URL blog, sila submit link/URL anda di SINI

15736 VISITOR SEMINGGU BLOG 2DAYBLOGGER.COM CONTEST

WAHHHH, saat-saat yang ditunggu telah tiba!!

aku join contest best nih

nak join klik http://www.2dayblogger.com/blog/2010/12/18/15-736-visitor-seminggu-blog-2dayblogger-com/

pertama kali aku jumpa BLOG yang sangat pemurah hati, hehehe

sebabnya terlalu banyak sangat tip-tip menarik bagaimana kita nak meningkatkan trafik blog kita sendiri

setiap kali aku google, sure akan keluar link blog beliau, serius..

kalau google pasal buffered earning NUFFNANG, konfem la blog ni tersenarai dalam list, ehehe, so korang bayangkan betapa gempaqnya BLOG ni, okeh...

yang paling best review pasal entry beliau ialah..


10 LANGKAH MENINGKATKAN TRAFIK BLOG

1. Ping Entri Baru Di GengBlogger.Com
-rasanya korang selalu ping kat sini kan?
2. Ping Entri Baru Di Innit Nuffnang
-Sini pun korang selalu ping kan?
3. Share Entri Ke Facebook
-Facebook?selalu share tak?FB pun membantu utk dptkan visitor taw.
4. Twitt Entri Ke Twitter
-Twitter pun boleh jugak.Kalau korang ada ramai follower lagilah bagus dan berkesan
5. Ping Entri Di Pingler.Com
-Pernah dengar tak pasal pingler.com ni?tempat ni mmg power nak up trafik.Cubalah.
6. Submit Entri Ke Digg.Com
-Pernah dengar Digg.Com??Tak pernah ke?cuba try tengok sekali.
7. Submit Entri Ke Google Buzz
-Google Buzz,okey jugak ping kat sini.tetapi keberkesanannya masih tak tahu.
8. Submit Entri Ke stumbleupon
-Korang try lah dulu.Nanti korang bagi komen..hehe
9. Submit Ke reddit
-Try lah dulu.
10. Submit Ke Yahoo Buzz
-Yahoo buzz ni menarik jugak

dan tips ni pun best jugak


Tutorial Lengkap Cara Membuat Duit Dengan Nuffnang (A to Z)

Hari ini saya nak kongsikan satu tutorial lengkap mengenai Nuffnang.Saya tahu dah ramai yang mengenai dan mengenali Nuffnang ni tetapi saya buat tutorial ini khas untuk blogger-blogger baru.Ini kerana semasa saya blogwalking,saya terjumpa blog-blog yang bertanyakan mengenai Nuffnang ini.

“Macam mana nak join Nuffnang ni?,”Kena bayar ke?”,”Kena ada akaun bank ke?”,”Macam mana nak letak iklan Nuffnang dalam Blog?,”Macam mana nak dapat duit dari Nuffnang?”,”Apa itu Buffered Earnings dan Metered Earnings?”,”Macam mana nak dapatkan Buffered Earnings?”…

Itulah antara persoalan yang sering ditanyakan oleh blogger baru termasuklah saya satu ketika dahulu.Atas niat ini membantu rakan-rakan blogger,saya buatlah tutorial lengkah edisi cara membuat duit dengan Nuffnang(A to Z) bagi menjawab semua persoalan diatas itu.Harap membantu korang=)

Apakah Nuffnang?

Nuffnang adalah sebuah syarikat pengiklanan Internet di Malaysia.Nuffnang menawarkan perkhimatan menyewa tempat iklan di blog-blog kita(Kita ini dinamakan publisher).Nuffnang akan meletakkan iklan mereka di blog kita dan kita akan mendapat duit sekiranya visitor blog kita klik pada iklan berkenaan.(penjelasan secara basic)

Adakah Kena Bayar Untuk Join Nuffnang?

Tidak,korang tidak perlu membayar apa-apa pun untuk menyertai Nuffnang ini.Ini kerana mereka menggunakan khimat kita untuk mempromosikan iklan mereka,jadi mereka harus berikan duit kepada kita bukannya kita yang bagi duit kepada mereka.Boleh dikatakan kita ini adalah promoter bagi syarikat Nuffnang.Kerja yang perlu kita buat adalah mempromosi iklan Nuffnang di blog kita.

Adakah Nuffnang Memerlukan Akaun Bank Untuk Mendaftar?

Tidak.Ini kerana setelah duit simpanan anda mencukupi RM 50,Nuffnang akan menghantar cek ke rumah anda.Selepas menerima cek berkenaan bolehlah anda masukkan duit berkenaan ke akaun bank anda sendiri.

Macam Mana Nak Dapatkan Duit Dari Nuffnang?

Terdapat 3 jenis pengiklanan yang disediakan oleh Nuffnang iaitu Campaign(CPC),Buffered Earnings dan Advertorials .Ini penjelasan yang telah dibuat oleh Blur.Saya ambil dan kongsikan disini:-

CPC (Cost per click)

* Earning anda adalah berdasarkan click visitor anda kepada iklan anda… Iklan nie selalu ade pukul 12 tengah malam dan 12 tenga hari… Pukul 4-6 petang pon ade jugak…

CPM (Buffered earnings)

* Earning ini adalah bagi blogger yang mempunyai unique visitor yang maintain 200+ sehari… Earning ini dimana advertiser akan berurusan dengan pihak Nuffnang untuk menyewa tapak di blog anda dengan mengikut bilangan unique visitor anda…
* Katakan Celcom tertarik dengan blog anda dan ingin menyewa untuk 200 UV sehari selama seminggu… Jadi tiap -tiap hari bermula pukul 12 tengah malam iklan nie akan muncul di blog anda dan akan hilang apabila UV anda mencecah 200 UV pada hari tersebut…
* Iklan ini selalu berlangsung selama 1 minggu…
* Jika ada visitor yang mengclick iklan ini anda juga akan mendapat earnings untuk CPC bagi iklan ini secara automatik… Ianya akan dikira sekiranya iklan yang diklik melebihi 0.2% daripada nilai keseluruhan BE anda…
* Jika tidak earning untuk CPC tersebut akan burn…

Advertorials

* Ini merupakan earnings yang sangat advance di dalam Nuffnang… Earning nie merupakan sesuatu yang confidential dimana mereka yang mendapat earning ini tidak boleh mereveal nilai earnings mereka…
* Format earnings ini pula adalah di mana jika ada Advertiser yang tertarik dengan blog anda dan anda mempunyai bilangan UV yang tinggi maka mereka akan beriklan dengan anda…
* Caranya ialah anda dikehendaki menulis 1 post berkenaan produk terbaru mereka ataupon berkenaan website mereka…
* Earnings ini paling masyuk sebab nilainya boleh menjadi beratus-ratus satu post dan mungkin menjadi beribu-ribu satu post…
* Untuk medapat iklan ini anda perlulah mempunyai UV yang sangat tinggi dalam masa sehari dan mempunyi content blog yang menarik… (UV tak sure plak berape ramai sehari)
* Contoh iklan advertorials nie anda boleh tengok post berkenaan Jipaban di blog Beautifulnara dan Hanis Zalikha nie… [Sumber:Jenis-Jenis Pengiklanan Di Nuffnang oleh Blur]

Apakah Buffered Earnings Dan Metered Earnings

Buffered Earnings biasanya korang akan dapat sekiranya visitor korang melebih 100 uv-200 uv sehari.Pihak pengiklanan akan memberi ruang iklan di blog anda menerusi Nuffnang dan iklan berkenaan akan sentiasa terpapar di blog korang sehinggalah habis page impression yang diberikan oleh pihak pengiklanan.

Contohnya,Celcom memberikan ruang iklan anda dengan harga RM50 untuk 10000 page impression,jadi korang akan dapat RM 50 setelah page impression blog korang melepasi 10000.Bagi memudahkan korang dapat duit hari-hari,jadi pihak nuffnang akan membahagikan page impression dengan jumlah harga iklan itu supaya akaun korang akan mendapat duit setiap hari.Iklan Celcom itu akan bertukar menjadi Metered Earnings setelah blog korang melepasi page impression yang dibeli oleh pihak Celcom.

Cara Mendapat Buffered Earnings

Untuk mendapat Buffered Earnings,blog korang perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Nuffnang.Saya pun tidak berapa tahu syarat-syarat untuk mendapatkan Buffered Earnings ini dengan tepat tetapi blog korang mesti mendapat visitor sekurang-kurangnya 100-200 uv sehari.

Selain itu,korang kena mengemaskini biadota dan survey mengenai blog korang di akaun Nuffnang korang.Pastikan korang mengambil sedikit masa untuk mengemaskini akaun anda.Ini kerana,pihak pengikanan akan melihat biodata dan survey yang korang buat sebelum memilih untuk beriklan di blog anda.

* Mesti mempunyai visitor sekurang-kurangnya 100 uv sehari
* Mesti mengisi dan mengemaskini biodata diri di Nuffnang(ada dibahagian Blogger Bio)
* Mesti update blog survey di Nuffnang(ada di bahagian Manage Blog)
* Sekiranya masih tak dapat BE,try lah hantarkan email ke Nuffnang

Kegunaan Menu-Menu Yang Terdapat Di Nuffnang


Getting Started

Ini merupakan menu baru yang disediakan oleh Nuffnang.Menu ini memberikan tunjuk ajar kepada blogger yang baru mendaftar dengan Nuffnang.

1. Complete the blogger bio
Please take a few minutes to complete the Blogger Bio, and tell us a little about yourself. This will help us know you better, and allow us to recommend you for sponsored posts.
2. Add your blog(s) to the Blog Manager
After you have completed your blogger profile, register your blog(s) on the Nuffnang network using the Blog Manager. Once you have added your blog to the Blog Manager, you will be prompted to fill in a survey for that blog. This survey is very important as it allows us to target ads for your blog.
3. Add Nuffnang ad units to your blog
Click on the “Add Ads” icon on your dashboard. Here you will find the codes to add ad units to your blog.

Analytics

Menu ini memberikan kemudahan kepada korang untuk membuat analisis mengenai blog korang.

Earnings

Korang boleh melihat jumlah earnings korang kat sini.Disini semua maklumat mengenai Buffered Earnings,Metered Earnings dan Campaign.Disini juga korang boleh nak cashout earnings korang.

Add Ads

Add ads ini adalah tempat untuk korang dapatkan kod untuk diletakkan di blog anda.Terdapat tiga jenis iklan iaitu :-

1.
Leaderboard
2.
Skyscraper
3.
Large Rectangle

Blog Manager

Korang boleh tambah dan buang blog korang menggunakan menu Blog Manager.Disini juga korang update blog survey.[rujuk diatas]

Blogger Bio

Update biodata korang[rujuk diatas]

Cara Nak Letakkan Kod Iklan Di Blogspot

Baiklah,sekarang saya akan tunjukkan cara-cara untuk letakkan kod iklan di blogspot anda

1. Log in Dashboard Blog Anda
2. Pergi ke “Page Element”
3. Klik “”Add a Gadget” dan pilih “Html/Javascript”
4. Log in ke akaun Nuffnang dan pergi ke menu “Add Ads”
5. Copy kod yang diberikan dan paste di widget “html/Javascript”
6. Save

Rasanya itu sahaja yang korang perlu tahu pasal Nuffnang ini.Agak-gak dah lengkap ke info yang saya berikan kat atas tu?Kalau tak lengkap korang tolonglah tambah ye.Nanti saya letakkan dalam post ini supaya blogger-blogger baru boleh belajar dari A to Z tentang Nuffnang.

p/s : pendek kata semua tutorial ada dalam blog beliau, dan sebab tu trafik dalam blog beliau meningkat

500 Blog



Pencarian 500 blog telah bermula tepat jam 2 petang pada 26/12/2010 sehingga 2 petang 27/12/2010 ...

sesiapa nak join boleh klik SINI

tujuan aku berblog pada mulanya adalah sekadar mencurahkan luahan hati, tetapi lama kelamaan suka-suka berkongsi tips, dan juga tak sangka dengan berblog, boleh buat wang dengan menyiarkan iklan Nuffnang, alhamdulillah, walaupun belum ada rezeki, tetap akan terus BERBLOG!!

Kempen YouthSays boleh effect status Glitterati Nuffnang??

salam semua,

aku dapat komen dari seseorang di ruangan komen mengatakan kalau letak links YouthSays dalam blog, will effect kita punya buffered earnings Nuffnang, betul erk??

then aku Google, haah betulla pulak...

so aku dah removed links YouthSays dalam blog aku nih...

tapi kalau berkempen dalam Facebook tak de masalahkan??

Saturday, December 25, 2010

Buat Duit dengan YouthSays

salam semua,

wah sekarang ni bukan sahaja boleh jana pendapatan dengan Nuffnang sahaja, malahan dengan berkempen dengan YouthSays

kalau tahu dah lama aku join

baru je tahu semalam, dan jumpa pendapatan untuk sehari dah RM1.20, tapi dengan syarat kita rajin berkempen mengikut cara yang YouthSays diinginkan oleh YouthSays...sapa nak bagi duit free2 gitu je kan...??

nak cuba just go to YouthSays dan jana pendapatan anda melalui kempen yang diberikan...

SELAMAT BERKEMPEN

Contest - bilangan paling RAMAI dalam satu gambar

salam semua,


sempat join contest BEST ni...nak join jom klik sini

fuhh..memang susag giler nak kelebek cari gambar dalam FB sebab aku memang banyak gambar-gambar yang ramai dalam satu gambar tapi tak der yang aku rasa RAMAI GILER!!nasib kerjaya seorang guru sometimes menyimpan kenangan seperti ini...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



ini gambar untuk contest - bilangan paling RAMAI dalam satu gambar..RAMAI TAK??

gambar ini diambil semasa SK Gombak Setia mengadakan sesi pemberian hadiah sempena Pertandingan Merentas Desa 2010...

Tarikh tutup contest ini ialah 1 Jan 2011..cepat-cepat selagi stok masih ada...

jangan lupa klik sini

nak tag aznie, helda, timah

GiveAway Dunia Aku Ibu Muda



aku join GA di atas, nak join klik SINI

due date : until the blog's followers reached 200 followers...

nak tag aznie, helda, timah

Green Contest by GadesCHermin

salam semua,



cepat-cepat join dan klik Green Contest by GadesCHermin


gambar ini diambil semasa sambutan Aidilfitri 2010 baru-baru ini, dan kebetulan kami memakai tema hijau sebagai tema untuk Aidilfitri tahun ini yang disambut di kampung MR HUBBY di Kepala Batas, Penang. Masa ni cukup susah nak suruh dia posing, tapi dapat jugak hasilnya, hehehe...



Nama peserta : NUR AMIRAH HJ ABDULLAH
Umur : 2 Tahun Setengah


TARIKH TUTUP : 31 DISEMBER 2010

kawan-kawan bertuah yang sudah di tag ialah, aznie, helda, timah, erna dan ayati


p/s : saje suka-suka untuk join contest ni...kalau menang rezeki AMIRAH ler...

50 Bloggers Diperlukan II

salam semua,

nak join tak, sila klik 50 Bloggers Diperlukan II

bagi those bloggers yang dah otai and best2 also power, mungkin tidak memerlukan ini, bagi kami bloggers yang LANGSUNG tak terkenal ni, haruslah mencuba 50 Bloggers Diperlukan II
..okeh

plus poin, ini merupakan cara terbaik untuk menambah kenalan dan meningkatkan silaturrahim among others, especially bloggers di luar sana...

by the way, nanti dah musim sekolah bermula, kompem dah tak de masa sebaik sekarang untuk BW blog kekawan, dan entry pun dh mula malas nak update, but I'll try my very level best to always update my beloved blog, okeh...

di sini juga aku nak kongsi 50 Bloggers Diperlukan II
dengan kekawan blogger gak iaitu :

aznie

Fatimah

jom sertai reramai dan jangan lupa klik50 Bloggers Diperlukan II

Friday, December 24, 2010

Perempuan atau Lelaki??

salam semua,

untuk mereka suami isteri di luar sana, mungkin yang baru kahwin, tidak berapa memikirkan tentang jantina anak pertama mereka, tapi kadang-kadang ada segelintir daripada mereka yang teringinkan anak pertama mereka lelaki atau pun perempuan

tapi bagaimana untuk mereka yang dah ada anak lelaki atau anak perempuan..sudah tentu inginkan anak jantina lain selepas anak pertama kan??

macam aku la..ada 3 anak perempuan...kuciwa..tp still bersyukur sesangat sebab dikurniakan anak yang cerdas, aktif tak hingat dunia dan sangat chomell, hehehe (sempat puji anak sendiri)

dulu masa first pregnancy, lambat jugak detect jantina anak aku, almost 8 months, baru leh detected, menyorok kata DR..

menurut artikel yang aku baca, penentuan jantina bayi ditentukan oleh ciri-ciri kromosom dan ia juga akan ditentukan berdasarkan kepada sperma lelaki, sekaligus menentukan jantina sama ada lelaki atau perempuan

naturally, telur wanita hanya membawa kromosom X sahaja, manakala sperma lelaki membawa kedua-dua kromosom X dan Y yang membolehkan sama ada kromosom dari sperma X atau Y berjaya bercantum dengan kromosom X yang dibawa oleh telur..

secara ringkasnya

X + X = perempuan
X + Y = lelaki

tetapi pernahkah kita terfikir yang kita boleh menentukan jantina anak kita sendiri??

dulu-dulu masa memula mana ada fikir manfaat pengetahuan ni, tetapi bila dah ada 2 anak perempuan, aku cuba gak berusaha dengan mencari pelbagai ilmu pengetahuan daripada internet la mostly untuk dapatkan anak lelaki pulak, tapi belum rezekila gamaknya...

untuk menentukan jantina bayi anak anda semua, bolehla membaca dengan lebih lanjut daripada sumber-sumber yang sahih seperti di internet, membeli buku-buku berkaitan, bertanya DR peribadi anak, atau pakar-pakar (gynae) dan sebagainya..

kalau nak cuba sendiri pun boleh...

1) korek pengetahuan tentang masa yang sesuai untuk melakukan "intercourse"

2) sebolehnya bagi isteri-isteri, cuba ketahui waktu subur anda berdasarkan ovulasi anda secara bulanan atau rujuk Ovulation and Fertility Calculator

3) paling penting di sini, para isteri perlulah melakukan "intercourse" dengan pasangannya apabila ovulation is around the corner, u got what i meant, rite??

4) bagi mendapatkan bayi lelaki, anda hendaklah melakukannya berdekatan dengan waktu ovulasi isteri kerana kromosom Y tend to get the egg first.

5) untuk mendapatkan anak perempuan, pasangan perlulah melakukannya 3-4 hari sebelum menjalang waktu subur atau ovulasi

6)selain itu, pasangan wanita bolehlah menggunakan alatan yang boleh menentukan PH faraj anda, sekiranya berasid, chances to get girl is more than boy, while alkaline, more to boy.

Nota : sesetengah wanita mempunyai ciri-ciri asid yang tinggi mempunyai kebarangkalian untuk mendapatkan baby boy sangat rendah...(aku mungkin kategori ni)

7) akhir sekali, untuk mendapatkan baby boy, pasangan lelaki haruslah banyak minum minuman berkafein sebelum melakukannya...(tips bagus ni, nanti kena bagitahu MR HUBBY,hehehe)

sudahkah anda bersedia, mari kita usahakan bersama untuk mendapatkan jantina baby yang anda mahukan, yang penting kita berusaha, dan selebihnya leave it to HIM..

SELAMAT MENCUBA!!

Aku suka jugak layan HINDUSTAN

salam semua,

tapikan bukan semuala aku layan sangat, mostly kalau too comedy aku tak berapa minat..

tapi sure korang setuju dengan aku cerita HINDI yang paling power dan sedap ialah cerita kat bawah ni kan...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



tapi most of SRK's films aku memang suka dan layan, dulu-dulu aku suka jugak layan wayang SRK, sejak dah berkahwin ni, aku jadi susah sikit nak tengok wayang sebab taknak mengajar anak2 kecik aku biasa dengan wayang, bukan apa, korang pun tahukan,this kind of things can make them addicted...

aku layan wayang movie SRK, such as Dilwale Dulhania tu, pastu aku layan jugak DIL TO PAGAL HAI, KUCH KUCH HOTA HAI then cerita MY NAME IS KHAN aku tengok dengan MR HUBBY, tapi dia cakap tak berapa KAW macam dilwale, whateverlakan..asalkan dpt tengok hero pujaan hatiku(takpe MR HUBBY tak de masa nak baca blog aku nih,hehehe)

1st movie yang buatkan SRK terkenal ialah cerita BAAZIGAR bergandingan dengan KAJOL, dalam movie ni, SRK membawa watak negative (violence) and for the 1st time, he won the best actor for acting in this movie, kalau sesapa yang belum tengok, boleh tonton upcoming Christmas Eve at ZEE..



actually banyak citer SRK tapi aku cerita yang mana aku suka and aku akan tengok banyak kali...

korang layan tak cerita HINDUSTAN??

ada yang tengok tapi tak mengaku..mengaku MACHO konon!!

ada jugak yang GELI dengan cerita HINDI ni...ehehehe...

From Tokyo to Kuala Lumpur - UNIQLO

salam semua,




Have u heard about UNIQLO??






I did buy a few of it clothing's, to me it is a extremely quality and those who are looking for the quality stuff, these are fully recommended...




most of the clothing are for those who living in countries with four seasons, but still there for Malaysian..


I bought a blouse and two pairs of leggings to just to try this brand of quality, it standard price is around RM90 above, to me its affordable..


for those who look at the quality compared to its price, they should try this brand..




to those who wish to try this brand, go to 88 Fahrenheit in Kuala Lumpur (formerly known as KL Plaza..


p/s : I've tried its blouse and its leggings, too comfort I must say!!

SAYONARA....

salam semua,

got about 1 week until the school's open rite..??

time really flies...

but to me this is unusual feeling due to my transfer to Sk Taman Melawati 2

hey, almost 3 years in SKGS, how come they just kicked me out from there...

I am not confirmed yet in my service...

but I am pleased to YOU, in what YOU wanted me to be...

moments with them...WARGA SKGS


with kak mun, kak gee and sya..



p/s : looking forward to the new environment, hope everything will be going just fine..

Thursday, December 23, 2010

Kami di Tasik Titiwangsa

salam semua,

went out last weekend for loitering

anak-anak requested suruh bawak jejalan, katanya boring la umi asyik duduk rumah (padahal selalu sangat berjalan)

pergi selepas Asar untuk memudahkan urusan jejalan ngan anak2, mostly anak kecil seperti amirah

suka pergi sini sebab pemandangannya, ada banyak aktiviti yang anak2 boleh buat seperti menaiki kereta kuda (kami tak naik sebab tak sempat), playground dia so huge ngan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang agak tinggi, budak2 berlari jatuh pun tak sakit okeh..

malas nak citer...

tengok gambar je okeh..



















p/s : malas nak caption gambar...hehehe

Ratu Posing...

salam semua,

si kecik ni sekarang suka sangat berposing sakan, gambar-gambar ni taken on last weekend when we went out for loitering at Taman Tasik Titiwangsa...

lets see the pictures...









Wednesday, December 22, 2010

Ibu Hadif Giveaway

salam semua,

wah..seronok betul bila tahu ada blogger nak buat GIVEAWAY...sapa tak nakkan hadiah free2 nih..hehehe

pertama kali join okeh...but bestla..just suka2 je...tak de niat nak pulun menang ke apa...



kalau nak join.. pegi blog IBU HADIF

SYARAT PENYERTAAN

1. Terbuka kepada follower Ibu Hadif sahaja.
2. Pemenang dipilih melalui Cabutan Bertuah.
3. Hanya perlu tinggalkan apa² komen di ruangan komen.
4. Kalau ada yang rajin buat entry, tambah lagi 1 nama untuk cabutan. so, ada 2 nama.
5. Tarikh tutup adalah pada 23 Disember 2010 (ibu hadif's 3rd anniversary).

HADIAHNYA IALAH....

hanya 2 orang pemenang yang bertuah sahaja...FM Bukit Merah Laketown setiap sorang


p/s : cantik giles hadiah tuh..best kalau dapat nih...hehehe...NAK..NAK..NAK!!!

Jalan-jalan Fahrenheit

Salam semua,

dah lama dah...since last 2 weeks kot pergi sini..

semata-mata nak tengok butik UNIQLO yang baru bukak...actually dah lama nak pergi tapi asyik bertangguh je...as teringin nak tengok keGAHan jenama pakaian dari JEPUN nih...

baru bukak 1 je cawangan di Fahrenheit, Jalan Bukit Bintang...

aku bagi 4 bintang sebab outfits dia memang best...and aku sempat rembat blouse, legging and underwear dia..selagi sales masih ada kata orang!!

hahaha...

kami pergi naik PUTRA sebab MR HUBBY tunggu kami kat Ampang Park...


3 sisters seem so excited to go there


whilst waiting for MR HUBBY to arrive, we managed to capture few pictures...


at Fahrenheit...upon arrival


my family...without MR HUBBY


my family...with MR HUBBY


berposing di pokok christmas...going to be CHRISTMAS eve...rite...


the sisters pun tak lepas peluang...POSING IS A MUST!!


at outside of Fahrenheit Mall


and again..posing at pokok christmas




p/s : seronok berjalan ngan family ni..kalau tak membeli pun..kita sopink tingkap aje okeh...