Followers

U Click Me...I Click U Back

Wednesday, March 23, 2011

Pajeri Terung - MR Hubby's Favourite



As salam

wah.. today bangun seawal pagi menyiapkan anak dara aku Alyaa g sekolah... then balik sambung tido balik... hahaha.. cam heaven okeh.. maklumla.. hangin senggugut mai.. aku kena rest sebab takut melarat.. kang kena MC.. sapa yang susah.. SEKOLAH ngan ANAK MURID aku gakkan??

nak citer pasal last week.. aku buat 1st attempt membuat pajeri terung fav Mr Hubby.. coz aku baru tahu dia suka makan pajeri.. all this while dia tak penah mention pun.. so aku pun menggunakan EN GOOGLE untuk membuat pajeri terung ni sebab aku tak penah buat weyhh

so jumpala satu resepi yang aku rasa mcm best je.. so aku pun print la.. dan terus pergi pasar cari bahan2... hehehe..

resepi aku ambik kat SINI

aku copy paste kat bawah ni na...

Resepi Pajeri Terung- cara cikmin

Bahan-bahan:

3 biji terung yang besar-belah dua

2 sudu besar cili kering kisar

1 sudu besar udang kering-ditumbuk

4 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

1 labu bawang besar *

2 cm halia*

kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga

2 sudu besar serbuk kari daging

1 sudu besar kerisik

Asam jawa sebesar ibu jari,ambil airnya.

Garam dan gula-secukup rasa

Santan kotak kecil

Minyak untuk menumis

bahan bertanda * dikisar

Cara-cara:

Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan bertanda * bersama rempah ratus sehingga naik baunya,masukkan rempah kari dan cili kering sehingga pecah minyak.Masukkan air asam jawa dan terung,bila terung agak separuh masak,masukkan santan dan udang kering.Bila terung dah cukup empuk masukkan garam,gula dan kerisik.Masak seketika dan siap untuk dihidangkan.

>

>

>

>

>

>

>

>

INILAH HASILNYA.. NAMPAK TAKLA MENARIK.. BUT RASANYA... MR HUBBY CAKAP "SEDAP!!!"... terus kembang kempis hidung ke sampai tahap Mr Hubby pun nampak.. dah tak tahu nak sorok mana daa... layannnnzzzzz...



6 comments:

cik pulau said... Reply Comment

cik pulau lak suka makan pajeri nenas.....
nyum3.. sedapnya..^^,

kathy said... Reply Comment

saya lak suka makan pajeri kedondong (^^,)V

ct N honey said... Reply Comment

hubby saya pun suka masakan ni.dah ade resepi ni tak payahlah beli kat kedai lagi.tq

shah-kayrul said... Reply Comment

sedap...sedap...sedap...selalu pernah makan pajeri nenas jer..tak pernah lak makan pajeri terung

shah-kayrul said... Reply Comment

dtg pulak nak TAG..tgk kat sini ye

http://sedetikilham.blogspot.com/2011/03/contest-photo-anakku-ceria.html

✿ etiey erywan ✿ said... Reply Comment

saya pulak suka paceri nenas