U Click Me...I Click U Back

Thursday, August 18, 2011

Resepi Agar-agar Roti Warna Warni




Bahan A :

Roti Gardenia 4 keping
Satu tin susu cair
3/4 cawan susu pekat
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B :

1 paket (10mg) serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
3 cawan air
2 sudu marjerin atau mentega
2 sudu besar serbuk koko (milo pun boleh)
2 sudu teh pewarna merah jambu (optional)

Cara Membuatnya :

  • masukkan 1 paket serbuk agar bersama 1 cawan gula pasir dan 3 cawan air ke dalam kuali atau periuk
  • masak sehingga mendidih
  • samping itu blender kesemua Bahan A di atas
  • masukkan Bahan A ke dalam kuali atau periuk yang mendidih tadi
  • apabila pekat dan mendidih, masukkan marjerin dan asingkan kepada 3 bahagian
  • bahagian 1 - masukkan ke dalam loyang
  • bahagian 2 - masukkan serbuk koko
  • bahagian 3 - masukkan pewarna merah jambu tadi
  • masukkan bahagian 2 dan 3 ke dalam loyang tadi, dan gunakan garpu untuk membuat zig zag supaya ia menjadi seperti pelangi
  • sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais
  • sedia untuk dimakan..

p/s : agar-agar ni dah lama buat.. tak sempat nak kongsi2 di sini.. bolehla cuba erk kekawan..senang baitu!!



9 comments:

Kak Aya said... Reply Comment

chekgu, kak aya nak copy resipi ni ye! kalau rajin nak buat sabtu nanti.

Chekgu Azrine said... Reply Comment

copy la kak aya..dipersilakan.. hehehe..hasilnya kompem sedap..sebb ada agar2.. hehehe

Hanis MY said... Reply Comment

yummy....cantiknyaaa...nak cuba buat tapi tkut tk jdi wuwuwu...ada masa nanti nk cubala...tq share...

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Hanis MY..insyaAllah jadinya.. as long ada agar2 jadinya..hehehe

belogkiter said... Reply Comment

sedapnya

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@belogkiter - nnati kena cuba.. mmg sedap!!

aizamia3 said... Reply Comment

nampak menarik.. ;)
ai nak print resepi ni ye.. ;)

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Aizamia3 - boleh je.. hehehe

nur sha said... Reply Comment

agar2 dah dalam periuk , then tpkey nk wt agar2 laen skit harini , then i found this recipe ! terus buat ! weee x sabar nak makan ~ hehe