U Click Me...I Click U Back

Saturday, August 20, 2011

Simple Kek Batik

hampir everyday anak2 aku request kek batik kat aku.. asyik tergendala sebab tak dan gi cari bahan2 untuk membuatnya.. actually zaman anak dara dulu rajin giler buat.. sejak ada anak ni dah jarang buat.. adala buat sekali kot.. hahaha

lain orang lain caranya.. tapi aku punya kompem simple dan korang semua boleh cuba buat kalau belum penah cuba buat k...


Bahan-bahan :

1 paket milo (paket yg paling kecil)
1 tin susu
1 buku buttercup
1 cawan gula (boleh kurangkan untuk kurang manis)
1 biji telur
1 sudu serbuk koko
1 paket biskut marie (flavour biasa)

Cara Membuatnya :
  • masukkan kesemua bahan2 kedalam periuk (kecuali biskut marie)
  • cairkan kesemua bahan-bahan dengan api yang sederhana dan kacau sampai pekat
  • tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
  • masukkan dalam loyang dan mampatkan
  • masukkan dalam peti sejuk dan keraskan
  • sedia untuk dimakan
p/s : senangkan nak buat?? apa lagi sekarang jugak gi buat.. sedap utk those yg ada anak2 kat rumah..leh jadi dessert .. hehehe

3 comments:

FarHa said... Reply Comment

Salam kak...

Lahai kak, senang je ke nak wat?? Nak try laa hehe tq tq~ Nanti kalo jd sy update suh akk tgk ye hehe :P

Chekgu Azrine said... Reply Comment

@Farha - no prob sis.. hehehe

Zainur said... Reply Comment

Saya baru 2, 3 hari lepas buat...tp mine tak guna telur n gula...just susu pekat manis aje...itu pon dah sweet2...hehe...buat seloyang mknnya berdua..