U Click Me...I Click U Back

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday #19 - Ustazah Pilihan Saya!!



little angle.. NUR AMIRAH HJ ABDULLAH...

Ronda-ronda Sunway Pyramid

As salam..

last weekend we went to Sunway Pyramid..

saje jejalan cuci mata sambil memasang niat nak beli flat shoe baru untuk saya..

sekali jalan2 menuju ke vincci.. ada sales giler2 punya.. til up to 70%

apalagas kan.. terus terjah dan usha2 mana yang berkenan.. saya rembat sampai 4 pasang.. tak senonohkan??

tapi saya jarang beli kasut.. tak rugi pun sebab harga yang normally 60 hengget jadi.. 29 hengget jek.. rembat la kan.. hahaha

FYI.. saya memang suka sangat dengan flat shoe.. and tak suka sangat kasut heels sebab tak biasa.. dan saya jenis manusia yang jalan sangat laju.. hahaha.. so tak sesuai tau mak pakai heels.. hehehe


my precious ever.. at Pyramid.. 

my little angle was eating at KFC..

posing2... is a must!!

 accompanied by my stepdaughters.. nurul and intan

umminya pun tak lepas peluang posing gak as a kenangan... ehehehe

thanks for reading and dropping by..

chekgu azrine bertanya : uols buat apa on last weekend.. kata cuti panjangkan??



Dapat Handphone Baru!!

As salam..

cerita dah basi gak nih.. tak sempat nak story mory kat sini..

17hb November tu genapla umur saya 32 tahun erk.. hahaha.. saya scorpion.. ada sesapa yg kongsi bintang dengan saya tak??sila angkat keyboard ok.. hehehe

tapi tak sangka on 18th Nov saya dapat hadiah daripada Mak anak murid saya..memang tak sangka.. sapa nak bagi hp kan suka2 kat cikgu.. jarang la kan??
 
sebenarnya parents tu tak tahu pun semalam tuh hari jadi saya.. tapi dia datang untuk collect duit ehsan RM100 daripada sekolah.. masa tu saya bertugas untuk memberikan duit tu untuk kelas saya 2 Gigih.. then dia hulurkan satu beg kertas dan ckp.."terima kasih ye cikgu sebab mengajar anak saya"..what do you expect..mestila hadiah biasa2 jek.. sebab sebelum ni memang dia biasa bagi saya hadiah seperti hiasan dan kek coklat..
manala saya tahu parents ni nak bagi saya hp.. memang kelakar sikit citernya

then saya just letak je beg kertas tu dalam kereta saya tanpa melihat apa kebendanya dalam tuh.. atas sebab saya agak hadiah tu adalah hiasan atau mug kot.. so takmo bukak utk mengelakkan rumah saya jadi lagi semak dengan benda2 camni.. saya duduk menyewa..so most of the gift yang saya dapat masa hari guru ke atau bila2 murid bagi.. saya simpan dalam satu kotak..dan akan bukak biler saya duduk rumah sendiri nanti.. insyaAllah..

so keesokan harinya.. saya makan di kantin dengan kawan2.. dan salah seorang kakak menegur saya dengan bertanya.."Rine.. ko semalam tengok tak hadiah apa yang mak Megat Azreel tu bagi.. saya pun jawab.."tak tengok la kak...saya letak atas meja Hanne sebab tadi mintak murid ambik barang dalam keta.. dorg terambik sekali hadiah tuh".. kakak tu gelak2 dan cakap.. "ko pecaya tak hadiah tu hp"..terus saya jawab.."takkan la parents nak bagi hp kat cikgu"..akak tu terus gelak2.."ko tak caya gi bukak sebab akak dpt hp gak..mak Megat tu bagi kat akak dengan Kak Mazlida"

aku pun terus panggil sorang murid kat kantin..suruh dia dapatkan hadiah kat atas meja cikgu Hanne.. dengan betapa excited dan gabranya aku bukak hadiah tu depan kawan2 aku yg berada di kantin.. huhuhu.. 

ada apa dalam kotak tu erk sebenarnya??
 
 yess.. memang betul hp Samsung Champ.. chomel je tau!!*orang bagi hp free..tak kisahla mahal ke takkan??*

kami pun apa lagi.. kat kantin jugak berposing SHOW OFF..boley??


thanks for reading and dropping by...
 

Chekgu Azrine bertanya : korang pernah dapat hadiah yang mahal2 tak daripada sapa2??

Tuesday, November 29, 2011

Cerita Hitea di Corus Hotel Part 2

sambungan dari entry SINI

with kakak2 chomel yang sangat best dan kelakar..!!love them so much!!

colleagues...

with Kak Raja Mazni..won best dress on that evening.. congrats!!

masa ni dah nak balik dah...

 thanks to Intan for the car pool.. hehehe

peneman setia saya.. keletihan sebab makan atau sebab main??

 they were busy at this area while i was eating and chatting.. 

 with Hajar.. from meja bulat gangs

 part of meja bulat gangs..

almost complete.. Kak Rose dan Nina je yg takde..

sekian kisah HITEA saya di Hotel Corus..

thanks for reading and dropping by...

8 Tips Tidak Bertangguh

As salam..

saya suka baca artikel2 dalam http://www.iluvislam.com/

tapi tadi baca2 terjumpa satu artikel sebagai panduan kepada diri saya sendiri yang kadang2 suka buat kerja bertangguh especially yang melibatkan further study saya dulu.. seyes.. susah nak kikis.. bagi saya lagi lambat saya buat lagi baik hasil tugasan yang saya buat.. tapi tension la beb sebab terkejar2.. huhu

ok.. meh sini saya kongsi tips nya ye.. untuk panduan kita bersama k..

1. Kenal pasti sebab penangguhan sesuatu tugasan

Tanya kepada diri anda, adakah anda takut akan gagal dalam tugasan tersebut? Ataupun, anda seorang yang mementingkan kesempurnaan yang hanya akan memulakan kerja setelah semuanya selesai? Ataupun anda seorang yang mudah terganggu dan tidak fokus dalam melangsaikan sesuatu tugasan?

2. Kenal pasti tugasan anda dan bahagikannya kepada tugasan yang lebih kecil

Satu tips motivasi pernah dikongsikan, untuk makan seeokor gajah, caranya adalah dengan memotong daging gajah itu kepada ketulan kecil daging.

3. Letakkan tarikh akhir untuk tugasan anda

Cuba berikan tarikh dan masa untuk sesebuah tugasan. Contohnya, anda meletakkan matlamat untuk menghabiskan membaca sebuah buku dalam masa 1 minggu.

4. Bekerja dalam blok masa yang kecil tetapi kerap daripada bekerja dalam satu blok yang mengambil masa yang panjang

Contohnya apabila belajar, rehatlah sebentar selama 10 minit untuk setiap 1 jam atau 30 minit setelah belajar selama 2 jam.

5. Mulakan dengan tugasan yang mudah dulu

Ini bertujuan untuk memberi momentum kepada anda untuk bergerak. Hal lain seterusnya akan menjadi mudah kerana momentum yang sedia ada.

6.  Mulakan dengan tugasan yang anda rasa sukar

Ini bercanggah dengan tips 6. Manfaat tips ini adalah untuk memberikan psikologi kelegaan kepada anda. Selepas anda berjaya menyelesaikan sesuatu tugasan yang sukar, anda akan merasa sangat selesa kerana merasakan sebuah beban telah berjaya dialih. Tips ini memberi kepuasan kepada diri.

7. Memberitahu orang lain tentang tugasan anda

Contohnya, anda memberitahu kepada orang lain bahawa anda akan menyiapkan sesuatu tugasan dalam tempoh yang ditetapkan. Ini akan menimbulkan rasa tanggungjawab di dalam diri anda untuk melunaskan tugasan tersebut.

8. Elakkan berada di tempat yang mampu mengganggu anda

Contohnya anda boleh memilih untuk belajar di perpustakaan atau tempat lain yang lebih sunyi jika anda bimbang anda akan leka dengan internet.

thanks for reading and dropping by...
Chekgu Azrine mengomel : pesanan untuk diri sendiri jugak.. hope dapat kikis sifat suka bertangguh ni lagi.. anda suka bertangguh jugak ke??

Cerita Hitea di Corus Hotel Part 1

As salam

selamat hari selasa uols... camne ngan cuti panjang korang 3 hari lepas??

saya??

tak gi mana2.. hanya sempat ke Sunway Pyramid memborong kasut vincci yang sales up to 70% only for 3 days jek..

ok2.. nak update cerita basi saya jap.. lama dah berkurun.. since bulan 10 punya citer daaa....

boleh tak tempek2 gambar jek.. hahaha

M.A.L.A.S!!!

actually this is our end year event.. instead of they do dinner.. then they decided to only have hitea and of course the venue was suggested by me.. based on experienced la..

upon arrival.. kami sempat berposing kenangan.. hehehe

kawan bergosip.. hehehe.. ini la geng roundtable.. hahaha.. kami memang sangat rapat..

accompanied by my little princesses.. yg kecik tak dapat ikut sebab kena measles.. kesian..
my dearies sisters.. Nina and Hajar.. yang baju oren tuh tengah pregnant.. baru found out last week.. congrats HAJAR!!

my BFF ever..

me with Kak Rose and sis Hanne bucuk macam... hahaha

ayien, zul hadi and efa.. 

terserlah kegedikkannya.. hahaha *masing2 giler posing*

eh.. saya suka gambar gediks saya nih.. hahaha.. chomelkan??*perasan!!*

with my shy sister.. kak maliza..lawa baju sis??

ok..ok.. nak kena masak dah ni.. akan bersambung di PART 2..*budget retis ramai baca blog saya*

anyway.. thanks for reading and dropping by..

Monday, November 28, 2011

Baiknya NUFFNANG dengan saya!!

As salam..

cakk.. rindu saya tak?? hehehe.. sory sebab dah lama tak update blog.. bukan suka2.. tapi saya betul2 sangat busy dengan mcm2 hal.. minggu lepas kena setel banyak keje di sekolah.. murid2 cuti.. kami cikgu2 still kena pergi ke sekolah.. isnin sampai rabu..

then.. line internet kat rumah saya sangat bongok ok.. asik keluar EDGE jek.. camne la saya nak update blog?? kalau sapa yang perasan saya FBing tu.. saya pakai hp.. so saya jadi sangat malas nak bukak pc sebab line mcm hampeh tuh..

tapikan ada benda best yg berlaku.. sejak saya tak update blog.. sejak tu blog saya ni takde BE pun.. bukan pasal BE yg buat semangat saya merundun untuk update blog.. cuma saya terkejut bila saya bukak pc saya hari ni.. dan niat saya nak update blog.. saya nampak 1 BE berjoget2 dekat blog saya.. rezeki saya la kot walaupun blog saya tak berupdate.. BE perodua twekbot.. thanks NUFFNANG.. lap u forever!!

actually banyak citer nak update.. tapi tunggu di entry2 berikutnya ye.. insyaAllah.. saya akan cuba update setiap hari ye kekawan..

and please jangan jemu erk dtg blog saya lagi..

kepada IBU MUDA.. selamat menempuh alam pekerjaan baru di HOTFM.. dan sekarang dikenali sebagai DEEJAY SHAZ... cayalah!!

dan lepas ni saya nak melawat rumah kawan2 bloglist saya pulak.. sepanjang blog saya tak berupdate pun.. saya melawat jugak semuanya.. cuma tak sempat komen sbb saya melawat tru hp.. so kecik sangat nak mengomennya.. hehehe


LAST BUT NOT LEAST...

ucapan SELAMAT MAJU JAYA  kepada teman sejawat saya yang dapat berpindah ke Shah Alam.. semoga sentiasa keep in touch ye EMY..


thanks for reading and dropping by...

Wednesday, November 16, 2011

Tak Payah Diet.. Berat Dah Turun 5kg??

As salam

haah.. berat saya dah turun 5kg

tak sangka betul.. sebab saya dah lama tak timbang actually sebab takut nak tahu berapa dah berat saya.. tapi saya agak berat saya dah lebih 60kg tau.. which is never in my life time unless when i was preggy...

then masa balik Penang untuk raya haji hari tuh.. di RnR saya gatal2 tangan masuk duit rm0.40 and tetiba excited nak tahu berapa berat badan saya.. fuhh.. terkejut melompat saya sebab dah 64kg.. betul ke nih.. tapi dengan ketinggian 162cm.. mesin tu cakap my berat dalam kategori ok lagi.. patutla selalu mengah semacam jek sebelum nih..

then bila dah seminggu demam and sakit.. takde selera makan.. adala dalam 4 hari saya tak makan nasi kot.. asyik makan roti, biskut ngan milo je.. maka masa saya buat follow up di Klinik.. saya di suruh timbang berat dan terkejut sekejap sebab tinggal 56+kg.. bia betik!!

tak sampai seminggu pun berat saya dah menjunam turun.. macam terkejut gakla.. nak kata happy sangat pun tak.. sebab bila dah sihat ni.. selera makan kembali menghantui saya.. huhu..

apa nak buat erk??


Bertugas Kembali... :)

Salam Hari Rabu..:-)

lagi dua hari je tinggal budak2 nak cuti sekolah.. yeayy.. sebab bila budak cuti.. maka gurunya pun tumpang sekaki.. hehehe

hari ni dah kena kembali bertugas seperti biasa dan kena datang awal sebab ada LADAP..

alhamdulillah.. LAB murid pun selamat dah saya siapkan.. 

hari ni boleh diedarkan kepada murid2..

alhamdulillah.. kesihatan saya dah kembali pulih seperti sediakala.. walaupun.. tak 100%..tapi mata pun dh tak merah.. muka dah bersih sikit.. cuma bibir still dry lagi..

tentu kawan2 kat sekolah rindu dengan saya

saya pun sama.. hik..hik.. tapi jangan terkejut la kalau tgk muka saya dah cengkung sikit.. berat pun turun 5kg.. dasat.. sebab makan roti je.. tu pun sekeping je sehari masa sakit tu.. nasi langsung tak leh masuk.. dah lapar sangat saya mintak Mr Hubby belikan bubur McD.. huhu

kamu readers.. rindu saya tak?? sila muntah hijooo!!!hahaha



doakan saya dapat kembali bertugas seperti biasa ye.. dan sentiasa sihat dan dilindungi olehNYA..

chekgu azrine : excited!!

Monday, November 14, 2011

13 haribulan 11 bersamaan dengan 13 tahun kebahagian kami..:-)

As salam

sepatutnya nak buat entry on 13th jugak..

al-maklumla.. kesihatan tidak mengizinkan..

semalam genap sudah 13 tahun perkahwinan aku dengan suami.. alhamdulillah

doakan  kebahagiaan aku sampai ke syurga ye kekawan...

dan semoga kami bahagia dunia dan akhirat dan keluarga kami sentiasa di berkati ALLAH.. amin!!




thanks for reading and dropping by..

Allah Beri Saya Rehat Yang Panjang...

As salam

apa khabar??

hampir seminggu kot saya meninggalkan blog..

bukan pasal apa pun.. sebab saya sakit teruk..

dan tak sangka kerana measles pun saya boleh sakit sampai macam tu sekali..

mungkin Allah menguji saya sebab sayangkan saya.. atau saya banyak dosa??

walaubagaimanapun.. apa yang berlaku pasti Allah sudah tetapkan hikmahnya.. 
mungkin untuk membiasakan saya bermuhasabah diri..

supaya menjadi seorang manusia yang lebih baik.. insyaAllah..


hari pertama masa keluar measles.. sehari sebelum tu saya dah mula demam.. tapi tak berapa teruk..

masuk hari kedua.. baru saya rasa terlalu teruk dan berasa terlalu panas membahang.. tak tahu la kenapa boleh jadi macam tuh.. 

lenguh2 badan takyah cakapla.. mmg sakit sampai sekarang saya masih rasa..

nak angkat anak.. nak mandi angkat gayung pun tak larat.. bayangkan??

dan Dr telah memberi MC sebanyak empat hari kepada saya.. lusa baru saya perlu ke sekolah sebab bibir saya pecah dan berdarah kerana terlalu panas.. mata pun merah menyala sebelum ni dah mula putih kembali...

kawan2 sekolah dah mula bersms dan telefon rindukan saya di sekolah.. hahaha

SAYA PUN RINDU KEPADA BFFs SAYA!!

cukup2 kot saya bercerita pasal sakit saya.. apa yang mampu saya ucapkan adalah ALHAMDULILLAH sebab ALLAH beri balik nikmah sihat kepada saya.. SYUKUR sangat..

thanks for reading and dropping by..

chekgu azrine : sihat sebelum sakit.. nikmatilah kehidupan anda dan sentiasa jaga kesihatan..:-)


Tuesday, November 8, 2011

Penyakit itu Hikmah

As salam

terpaksa tinggal 2 hari blog tanpa updated.. 

bkn apa.. saya dan family tak sihat.. kali ni demam sangat teruk.. tangkap urat.. demam urat kata orang..

maka hanya dengan rehat sahaja mampu membuat saya bangun.. masak.. membasuh dan sebagainya..


faham2 sahaja.. being a mother.. CUTI itu memang tak wujud dalam kamus seorang ibu.. kena masak bagi anak2 dan suami makan.. laundry pun kena setel sebab bertimbun2 hasil daripada balik ke kampung raya haji..

kami balik ke Penang hari Sabtu sebab ada korban.. jalan masyaAllah.. jammed on n off.. letih kami dalam perjalanan sebab sekejap hujan sekejap benti.. sekejap sejuk n panas.. maka badan pun mungkin lelama tak leh terima keadaan ini.. makan jadila demam..

Alhamdulillah.. selesai sudah rezeki kami untuk membuat korban.. kali ni.. giliran nama aku dan Mr Hubby masuk dalam senarai korban.. alhamdulillah.. rezeki kami pula.. anak2 dah lepas 2 tahun lepas..



inilah lembu yang dinamakan MOK sebab dia gemuk kot... 

ada 4 ekor lembu sudah dikorbankan depan rumah kampung Mr Hubby di Kepala Batas.. alhamdulillah.. semuanya adik beradik dan sedara mara Mr Hubby.. 

Mr Hubby pulak diserang demam sakit urat on that day.. sampai tak larat sangat nak bangun katanya.. nak kena rest and tido.. our planned nak dok semalam je di Penang.. terpaksa jadi 2 malam due to that matter.. Mr Hubby terpaksa ditahan di wad Klinik Aqib selama 5 jam untuk masuk air.. huhu.. cuak sebab langsung tak larat nak balik KL kalau condition dia camtuh kan??


going to discharge after 5 hours warded...

apa2 pun syukur padaMU ya Allah sebab kurniakan kesihatannya kembali.. alhamdulillah...syukur


Imam al-Ghazali menyenaraikan 15 faedah dan hikmah sakit yang diperolehi oleh pesakit sekiranya pesakit itu benar2 redha dan pasrah menurut cara yang dikehendaki ALLAH dan Rasul-NYA :

1. Mewujudkan tanda baik sangka kepada ALLAH
2. Menghasilkan rahmat dan hidayah ALLAH
3. Mmeperoleh sebutan dari ALLAH dihadapan hamba2 pilihan
4. Membimbing hati dengan mengingati dan menyebut nama ALLAH
5. Melepaskan diri dari azab
6. Memelihara diri dari gangguan syaitan
7. Mendatangkan kebahagian dunia dan akhirat
8. Mendapatkan darjat yang mulia di sisi ALLAH
9. Memberi sinaran kepada hati dan menghilangkan kekeruhan jiwa
10. Menegakkan satu rangka dari iman dan Islam
11. Menghasilkan kemuliaan dan kehormatan pada hari kiamat
12. Melepaskan diri dari penyesalan
13. Memperolehi penjagaan dan kawalan dari para malaikat
14. Menghasilkan keampunan dan keredhaan ALLAH
15. Merupakan ukuran untuk mengetahui darjat yang diperolehi di sisi ALLAH.

semoga kami pasrah dengan dengan kurnia sakit daripada Allah S.W.T..

thanks for reading and dropping by...

p/s : semoga kami sekeluarga cepat sembuh... amin

Saturday, November 5, 2011

Rintihan Seorang Ibu.. Mari sesama kita doakan..



Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.


Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen.


Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.


Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.


Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah.


Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.


Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan.


Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.


2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.


Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line. Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.


Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan.kaki pula bersimen.


Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya. Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.


Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.


Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatan dan dipulihkan kerosakan pada otaknya.


Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.


Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepada rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kasihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my

tak salahkan kita berkongsi kedukaan orang lain??

hanya doa saja mampu mengiringi si kecil ini..  

semoga Allah permudahkan segalanya dan semoga cepat sembuh!!

thanks for reading and dropping by...

Salam Aidil Adha

As salam..


wahh.. esok Malaysia bakal merayakan hari raya haji atau korban..

kamu semua beraya di mana beb??

aku dan family tersayang beraya di Penang sebab kami buat korban.. kali ni Mr Hubby masukkan nama aku sekali.. anak2 dah buat 2 tahun lepas.. merasala buat korban duit tunggakan aku semasa dapat sah perlantikan.. alhamdulillah..

korang semua cuti lama ke??

aku cuti sampai Selasa.. tapi Ahad dah balik sini balik kot.. insyaAllah..
kepada semua readers.. SELAMAT HARI RAYA HAJI dan SELAMAT MEMANDU DENGAN BERHEMAH DI JALAN RAYA.. jangan jadikan diri anda KORBAN di hari raya haji ini..


Friday, November 4, 2011

Solat Zohor pada Hari Jumaat untuk Kaum Wanita

As salam.. saje nak share kat sini berkenaan dengan isu solat zohor untuk wanita pada hari Jumaat..

actually aku pun kurang arif dengan perkara2 sebegini.. sebab ada yang cakap tak boleh solat selepas lelaki habis solat Jumaat.. ada yang cakap boleh solat awal..

yelar.. dalam hadis pun ada cakap.. semua solat kena buat seawal mungkin.. seelok-eloknya selepas selesai azan.. kan??

mari sesama kita baca apa sebenarnya kenyataan yang dikeluarkan oleh mufti di laman webnya..

Bagi orang yang tidak hadir menunaikan sembahyang Jumaat dan keuzurannya tetap atau tidak akan hilang, umpamanya golongan perempuan dan orang sakit yang tidak berupaya, orang yang kena bala atau wabak, wajib ke atasnya mengerjakan sembahyang Zuhur dan disunatkan menyegerakan Zuhur sebaik sahaja masuk waktunya agar tidak kerugian daripada memperolehi ganjaran fadhilat sembahyang pada awal waktu. Malahan disunatkan juga untuk dikerjakan secara berjemaah pada waktu yang ditetapkan.

sumber : SINI


sharing is caring..

thanks for reading and dropping by..

Rindu Giler Dengan My Blog

As salam

fuhh..baru dapat update blog

sebabnya kabel pc aku rosak seyhh... sangatla menyayat hati aku sebab tak dapat nak cerita ceriti dalam blog nih.. haila blog kesayangan.. tak tahula camne without u!!

ni pun pinjam lappy kawan.. kabel pc aku hari ni baru nak gi beli.. tu pun Mr Hubby yang gi..aku tak pandai sangat bab2 nih... huhu

korang macam aku tak??

kalau tak dapat update rasa berdosa..hehehe... boley??

nak kongsi sikit apa yang aku dapat semalam.. 

rasa bersyukur sangat sebab penantian yang ditunggu2 akhirnya tiba jua..

penantian kan satu penyeksaan...




yezzaaa...dah sah dalam perkhidmatan pada 2/12/2010 yang lepas..actually dah setahun sah jawatan..tapi sekarang baru dapat surat... huhu.. dan secara rasminya aku dah masuk skim pencen... alhamdulillah... syukur kepadaMU di atas pemberian ini...ALHAMDULILLAH once again!!

thanks for reading and dropping by...:-)

Thursday, November 3, 2011

Ulat di Otak Akibat Makan Sushi




Inilah akibat makan sushi & sashimi (ikan mentah, gurita mentah,udang mentah, dsb). Nama orang ini Shota Fujiwara dari Gifuprefecture, Jepun, umur 80 thn, telah menderita sakit kepala yang luar biasa selama 3 tahun dan telah kehilangan kemampuan psikomotoricnya. Setelah menjalani pemeriksaan CT-scan & X-ray, doktor yang merawatnya menemukan sarang ulat di bawah kulit kepalanya namun masih diluar tempurung otaknya.

Jadi, BERHATI-HATILAH MEMAKAN SUSHI & SASHIMI !!!

Ulat seperti yg didapati pada kepala Shota Fujiwara adalah berasal dari parasit yg selalunye didapat pada tubuh ikan mentah baik ikan laut maupun ikan air tawar. Ulat parasit & telurnya hanya boleh dimatikan dgn melalui proses pemasakan dgn panas yang tinggi (digoreng, dipanggang atau direbus mendidih atau dgn pembekuan -10 degC s/d -20 degC selama lebih dari 1 minggu).


thanks for reading and dropping by...

Tuesday, November 1, 2011

Merah itu...??

As salam..

minum petang apa uols??

saya jarang minum petang sebab mengajar petang.. so masa petang saya mostly di sekolahlah..

sekadar entry entah apa2 di petang hari..

anda suka warna MERAH??



yess..i like MERAH too muchhh!!



apa bayangan anda bila anda berjumpa dengan warna MERAH?


thanks for reading and dropping by...

Entry 1-11-11

As salam

cantikkan tarikh di atas??

sesuai untuk sesapa nak abadikan kenangan terindah dalam hidup mereka.. hehehe

boleh je kalau nak menikah malam ni kan??

aku tak boleh la nak buat apa dah.. sebab dah nikah..dah kawen .. dah beranak semua.. hehehe

sapa2 yang dah cukup masa nak bersalin tu.. boleh apa sua diri untuk dibedah ke.. untuk induce ke.. kan??

apalah yang ada dengan tarikh kan??

takde nak citer apa pun hari ini.. just nak abadikan tarikh cantik ni dalam blog aku..


saje tempek gambar ni even takde kena mengena dengan tajuk entry.. hehehe

thanks for reading and dropping by..