U Click Me...I Click U Back

Tuesday, February 14, 2012

Triffle Yang Mudah.. Yummehhh!!



Resepinya..

1 gulung swiss roll / kek coklat / kek buah
1 tin fruit coktail
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu esen vanilla
3 sudu makan tepung kastad
2 – 3 sudu makan gula
1 kotal serbuk jeli berperisa strawberry (me guna Nona)

Caranya..
 
1. Potong ke 1” dan susun dalam mangkuk besar
2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya. Jiruskan air buah ke atas kek.
3. Lepas iru taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi.

Cara membuat kastard(lapisan tengah)
 
1. Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air, esen vanilla. Kacau di atas api yang kecil hingga bahan ini berkilat.
2. Kemudian curahkan adunan kastard tadi ke dalam mangkuk kek dan taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi ke atas kastard dan biarkan ia sejuk dan masukkan dalam peti ais supaya dia beku sedikit

Cara membuat Jeli (atas sekali)

Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul. Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard dan sejukkan. 


*Resepi di copy paste di sini tapi di edit sedikit.. *

SELAMAT MENCUBA!!

8 comments:

Pen Biru said... Reply Comment

takdelah susah sgt...cuma malas je nak buat..ekkekekek

cheqna said... Reply Comment

boleh try ni =)

Tina Othman said... Reply Comment

adeh, dah 2 3 hari terasa2 nak makan triffle ni tapi malas nak buat, tgk ni sedapnya lah =)

kayrul-shah said... Reply Comment

ntah bila la dapat buat nie...

ReeneeRaaid said... Reply Comment

I selalu buat triffle ni bile guests nk dtg umah. mmg senang nk buat :)

kakchik@ella said... Reply Comment

KC selalu rasa nak buat tapi bila mengenangkan 'step by step' nya, mulalah virus "Malas" dtg. hihihi.

kakchik@ella said... Reply Comment

OK. this is the link tentang Homestay di Bandung .. masa ni KC gi dgn Kak Nani, Hanis, Liana dan lain-lain. nanti baca eh.

http://misz-ella.blogspot.com/2011/11/tempat-tinggal-dan-jalan-jalan-di.html

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Reply Comment

sy dah lama berangan nk buat tp xpernah terbuat..samalah mcm org kat atas..MALAS hehe