Followers

U Click Me...I Click U Back

Friday, November 23, 2012

'Ubat' Sembelit Paling Berkesan Untuk Saya

As salam..

hari ni nak kongsi pengalaman saya kena sembelit recently..



dah beranak 4 ni.. ni la 1st  time kena semasa dalam pantang.. 

memang pengalaman yang mengerikanla.. sampai menangis2 sebab tak boleh nak membuang...huhu

then Mr Hubby bawak saya ke klinik.. Dr bagi ubat sembelit ngan ubat picit kat bon *&# tu.. tapi saya tak berapa berani nak picit2 kat tempat tu dan abaikan aje...hahaha.. so saya hanya makan ubat air tu aje..

then saya whatsup dengan Fuza dan sembang2..terbukak cerita pasal saya kena sembelit.. and she suggested me to try prune juice..even her Dr suggested as well untuk memudahkan membuang air besar

terus suruh Mr Hubby beli dan cuba.. 

sumber : pakcik google

saya bancuh dengan air suam.. dan minum..tak sampai 2 hari mencuba.. saya dapat melaksanakan 'hajat' saya dengan mudah sangat.. tanpa perlu meneran..alhamdulillah...LEGA ceq!!

then saya tried google tentang khasiat buah prune nih..

antara kebaikannya ialah :

  • Menentang Jangkitan
  • Penyakit sistem jantung
  • Pengurangan kolesterol
  • Kencing manis
  • Pencegahan kehilangan daya ingatan dan penyakit Alzheimer
  • Penyakit Diverticular
  • Pengurangan risiko tanggungan estrogen kanser
  • Meransang kepadatan tulang
  • Membersihkan hati
  • Membersihkan usus perut
so memang di situ buktinya saya dapat melegakan masalah sembelit saya kan??

selain itu khasiat buah prune jugak ialah dapat merangsangkan pergerakan usus,  mencegah dan memperbaiki keadaan sembelit dan perut yang tidak selesa sebab ia kaya dengan serat dan pektin

so sesiapa yang ada masalah sembelit tak kira la semasa dalam pantang atau memang mempunyai masalah selalu sembelit.. segera dapatkan prune juice ni ye.. sebab saya sendiri dah cuba.. so saya kongsila di sini untuk kebaikan kita bersama..

p/s : sumber kebaikan buah prune daripada google..

22 comments:

Nad @ MamaZN said... Reply Comment

Tq share info!

Mama Zharfan said... Reply Comment

thanks for sharing

syafisyifa' said... Reply Comment

La kesiannya...syukur akak dh ok....

Liza said... Reply Comment

Owh, baru tau. Thanks for sharing!

Kesuma Angsana said... Reply Comment

betul tu KA pown amalkan jus dan juga buah prune dlm pantang untuk elak sembelit!

eima said... Reply Comment

NANTI NEXT PANTANG AI TRY SBB SKRG NI MMG TAK DE MASALAH SEMBELIT KECUALI PANTANG SBB TAK BRANI MENERAN TKT JAHITAN TERBUKA

Sherwieyna Muzzawer said... Reply Comment

Terima kasih share info berguna ni.

Teratak Hami said... Reply Comment

Akak setiap kali bersalin mmg sembelit. Tapi tak teringat pulak nak minum jus prune ni.... emmm, dah lepas pun.

TeacherAzimah said... Reply Comment

Masa 1st bb dulu mmg sy sembelit teruk. Eee ngeri nak ingat! 2nd baby dah stand by awal ubat cair najis dr farmasi. Perghhh segala2nya mudah lps tu ;-)

Mrs.Qarlista said... Reply Comment

kak rine..nad memang kene penyakit sembelit ni tiap kali time pantang..cume mase delisha dlu lagi teruk..skrg pun kene lagi kdg2..minum yakult pun tak berkesan..thanx for sharing.. :)

TiranaAduka said... Reply Comment

salam cikgu
Thanks sharing.
Pekabar?

Kak Aya said... Reply Comment

skrg ni kena sembelit sejak pregnant, boleh cuba mcm chekgu amalkan nampaknya.

♥nrina♥ said... Reply Comment

sy makan buah prune tu.. walaupun tak suka tapi terpaksa telan hehe.. alhamdulillah mmg x pernah alami masalah sembelit pun dlm tempoh berpantang tapi klu membuang mesti berdarah jugak sbb terkene kat jahitan huhuhu...

klu saya...klu sy berhenti makan je prune tu..datanglah ler sembelit tu semula.. jadi kene ler makan secara berterusan klu nak setiap hari membuang supaya tak jadi sembelit hehe..

fuZA said... Reply Comment

Alhamdulillah...
Berkesan jugak for u ye cikgu.
Memang masa sembelit tu..dengan rasa ngilu, gayat..nangis pening semua ada...
Glad that it works on u too.

Lagi 1...Vitagen pun membantu tp dalam pantang tak berani lah nak suggestkan.

(Cikgu tumpang promote blog)
Jom lah jalan2 ke blog saya yer...
http://fuzamusa.blogspot.com/

PUANSTOBERI said... Reply Comment

wohoo... walo tak dlm pantang pun, tp penah gak ada pengalaman sembelit tu..
tp kite ni kalo sembelit camtu kita minum air yogurt tu, yg cam nutrigen, vitagen, tu mmg 'smooth' je. hihi. tp dlm pantang tak buleh la kut kan..

yusnizayati said... Reply Comment

sy pn msh sembelit wlpun dh hbis pntang huhuu..trpksa bgntung dgn ubat lg..nnti nk try la jus prune ni tp xtau la ada x kt lahad datu ni huhuu..

Anonymous said... Reply Comment

XSEMUA ORG BERKESAN MINUM JUS PRUNE NI:(

Nurul_Diyana said... Reply Comment

Alhamdulillah, memang berkesan. Tkasih .

Nurul_Diyana said... Reply Comment

Alhamdulillah, berkesan. Thks for sharing

Eyda Sukiman said... Reply Comment

boleh try OSTEMATRIX shaklee sgt bgus utk sembelit & buasir..sy pnh kene sembelit ms 2nd baby dlm pntang..Allah je tahu seksa ..lpastu try makan oste ni alhamdulillah!

jemput singgah blog saya
http://mummyhealthyvitastore.blogspot.com/

Anonymous said... Reply Comment

Thanks for info.

Anonymous said... Reply Comment

Thanks for info.