U Click Me...I Click U Back

Friday, December 21, 2012

Rezeki Anak2 Kita..

As salam..


entry ni sekadar perkongsian sahaja..


cuma saya teringat zaman masa memula kawen dulu dan dpt alyaa anak sulong saya 3 tahun selepas tu..sebab masa tu buat Dip kat UiTM..so planning utk dapat anak terpaksa ditangguhkan..kalau tak sila kira berapa umur alyaa dah skang..*tetiba*


ohh..masa tu kehidupan kami suami isteri boleh dikategorikan agak senang la..masa tu Mr Hubby ada bisnes sendiri..tapi takdela kategori kayo raya..cukupla untuk kami 3 beranak..boleh beli baju bajan kakak Alyaa..excited dapat ank 1st..haruslah segalanya baru..stroller..walker...segalanya la baru..rezeki kakak Alyaa..alhamdulillah..boleh sambut birthday setahun beli kek beso..hehe..


kakak masa umur 7 tahun..

after 1 and the half year..saya mengandungkan k.ngah Athirah..masa tu Mr Hubby jeles sebab asyik saya je berkepit ngn ank..so nak bg adil..dapatkan lg 1 ank..bila jejalan..bolehla sorang satu pegang ank..harukan?hehe..*laki sapa la tuh*


masa umur k.ngah 8 bulan...saya mendapat tawaran sambung 1st degree di UiTM.. dan selepas tu saya dapat tawaran 1st degree jugak di UPSI tapi dalam bidang perguruan..UiTM 2 tahun je sebab dh buat Dip 3 tahun..while UPSI 4 tahun..


bincang punya bincang..discuss punya discuss..the decision was made by choosing UPSI sebabnya lps keluar dah tentu dapat kerja giteww..kalau pilih UiTM belum ada kerja yg menanti..kena pulun mntk la kan?hehe..and the main reason is..Mr Hubby tak berapa suka binik dia kerja sbg QS..sebab dah tentu byk kerja kt site..oh nehi..nehi!!


maka masukla saya belajo UPSI..dok ler situ jadi pelajar Kertu selama 4 tahun..hikss


balik pada tajuk entry..bila dah ada 2 anak..perbelanjaan pun dh meningkat..plus saya tak kerja..Mr Hubby punya bisnes down lepas tu..so selama setahun jgk hidup terkontang kanting..Allah kalau nak duga hambanya ini dengan pelbagai bentuk..dah 'bahagian' kami cenggini..syukur..


selama 4 tahun tu..kehidupan kami on n off..susah senang kami redahi jugak..planning nak try for baby boy kena tangguh due to financial problem..but we still happy..syukur sgt..


even k.ngah tak dapat keselesaan mcm kakak dia..but we still gave her the best that we can give to make her happy..walaupun tak dapat byk benda2 baru mcm kakak dia dapat..rezeki memasing..kami redhoo..:-)



when k.ngah was 5 years old..


memang perit jugak semasa duduk di UPSI sebab segalanya terbatas..kira harapkan Mr Hubby je yg menampung keluarga masa tu...nak beli benda2 untuk ank2 pun kena peram je..simpan je dalam hati..kena ukur baju di badan sendiri..masa tu kira dah tak sabar dah nk kerja..nak bagi ank2 pkai lelawa..orang laki bnda2 cenggini takdenya dia heran..kalau emak2 ni kan selalu hover benda2 camni..hehe..*fitammm*



sweet little sisters!!


panjang sangat dah entry ni..kena buat part 2 la ek..to be continued..

posted from Bloggeroid

9 comments:

Nad @ MamaZN said... Reply Comment

Qs ke dulu...?
Laaaa kesahnya....
Sama la kite ^_^

Chekgu Azrine said... Reply Comment

really?gang la kita ek!!

Kesuma Angsana said... Reply Comment

cam best je citer ni!

TeacherAzimah said... Reply Comment

apapun kena sentiasa yakin, rezeki setiap anak yg lahir ke dunia itu telah ada! tinggal nak cari jalan jer. yer betul rine, semakin lama perkahwinan kita, ujian dr Allah tetap akan dtg dlm pelbagai bentuk! org baca blog kita nmpk kita happy jer....yer lar citer bab sedih2 ni mana blh expose sgt kan :-)

kak nora said... Reply Comment

rezqi anak2 In Sha'Allah ada..dah lumrah kehidupan kejap kita diatas kejap dibawah..

Aty_Fared said... Reply Comment

Bersambung pulaakkk....mcm menarik jer nk tau...bz body sngguh kan..heheh...

firahadifa said... Reply Comment

u keje QS .hebatnya ! bukan senang nk jumpa pompuan keje QS .. tapi jadi cikgu laaagi best tau!!!

Chekgu Azrine said... Reply Comment

cikgu ni byk masa utk fmily la..alhmdulillah..

Ya ALya said... Reply Comment

Alhamdulillah...rezeki ank...kita terbalij lak..cam ya dugaan untuk ank first mmg di uji....tp bila spt ank ke2 mcm2 rezeki allah beri....syukur....