U Click Me...I Click U Back

Friday, December 21, 2012

Spaghetti Carbonara Versi Campak2..

As salam..

last Tuesday kot..saya ngn Mr Hubby gi ke Carefour untuk shopping barang dapur..al maklumla dah gaji..

teringin plak nak makan spaghetti carbonara..cz all these while dok buat yg bolognese je..so ambkla brand prego carbonara tu yg perisa cendawan..ambk 2 tin terus..kang tak cukup kalau buat setin..then ambk spaghetti je senang..kalau beli yg lain..sure anak 'perak' sikit..

tapi yg tak beshnya..jenuh saya cari daging cincang brand ramly tu takde weyhh..carefour sebesar alam tu buleh takde..huhu..frust jgkla..

esok tu saya buatla tanpa daging cincang..kira xcukup bahan la kalau xda daging tu..sebab lagi sedap kot kalau ada daging..so ganti dengan isi ayam dipotong dadu..

saya tambah dengan sosej sebab yang nak makan ni budak2 kat umah ni..so takde paedah pun kalau boh cendawan bagai..hehe..

tumbuk lada hitam ngn bawang putih sikit..tumis guna marjerin atau minyak sapi..kalau nak hebak sikit boleh guna olive oil ye..saya tak penah beli giteww...hehe

dah garing kekuningan boh bawang india tu yg telah dipotong..garing sikit bolehla masuk isi ayam atau daging cincang..masak bagi garing sikit dan boh suku cawan air..

dlm seminit boleh tuang sos carbonara tu sebanyak mulut yang nak makan..masak sehingga gelegak dan pekat...masukkan hirisan sosej dan 2 sudu besar susu pekat..nak guna susu segar pun boleh..no hal..hehe..

dah pekat lagi..tutup api dan sedia dihidangkan..opss..spagetti tu harus di rebus dengan air yang dititik minyak sikit supaya spaghetti tu tak melekat k..semua tahukan?..haha..

ok..ready to ngappp!!

p/s : ini just simple recepi..kalau lagi banyak bahan dan ada cheese ke bulehla tambah ye..jgn segan2..hehe..

9 comments:

Kakcik Nur said... Reply Comment

Nampak lemak berkrim. :)

mama tisya said... Reply Comment

spagheti cabonara fav menu ank dara tp tk ltk apa2pn just panaskn sos prego je

Nana said... Reply Comment

cabonara ni asben suke
saya & mia suke bolognaise

nur anis said... Reply Comment

saya sukeeee..:)

TeacherAzimah said... Reply Comment

Kita plak x penah mkn huhu...

inazamri said... Reply Comment

kita dah telan air liur ni....nak jugakkkk

erna said... Reply Comment

nampak sedap ni..boleh try. tak pernah lagi mask carbonara. selalu order kat kedai je. hehehe

Kesuma Angsana said... Reply Comment

wei campak2 pun nampak sedap tu

Ya ALya said... Reply Comment

Apa sahaja jenis spaghethi mmg suka mkn....