U Click Me...I Click U Back

Friday, June 29, 2012

TAHNIAH!! | Irma Hasmie Selamat Diijabkabulkan

As salam..

lawakan Irma Hasmie..sweet macam boh gula je muka dia..hehehe





TAHNIAH UNTUK IRMA DAN SUAMI..SEMOGA BERKEKALAN HINGGA HUJUNG NYAWA..

credit : HERE

Lunch Hari Guru di Pha Pha Garden, Taman Melawati

As salam..

salam pagi jumaat..sekejap je dah nak masuk Julai kan??

time really flies..huhu

citer basi saya masa hari guru..sebab dah janji nak up kan kat sini..maka saya buatla..hehehee

actually kami celebrate hari guru kami dengan hanya lunch di Pha Pha Garden.. kat Taman Melawati.. 5 minit je perjalanan menaiki kereta dari sekolah terchenta kami..

kawan2 satu kepala yang giler2 semua kepalanya..hahaha
dari kiri Ain, Hajar, Ah Loy ngan Hanne bucuk macham!!

us!!

tak banyak sangat gambar2 yang disnap sebab kami semua dah lapo sangat tahap gaban..hahha.. mana yang sempat je la kami dan snap..huhu

ni sesi menunggu makanan sampai kat meja memasing..so adala masa snap2 buat kenangan dah sampai restoran ni..

actually restoran ni restoran makan siam.. sedap tu sedap.. tapi mulut saya kurang sikit merasainya sebab makanan dia mostly semuanya manis2.. even tomyam pun manis.. uhuk..so agak kekurangan pount di situ ye. tak berapa recommend okeh..tapi kalau nak mai cuba pun apa salahnya.. lain orang lain tastenya..ye dop??

adik2 ku.. ain, ah loy dan aliza.. ceria menanti makan tiba.. ewahhh!!

sebahagian makanan yang dah sampai dan berjaya disnap iaitu tomyam, telur dadar dan udang celup tepung.. ada lagi actually.. ikan siakap dengan sayur tapi masa ni kami dah busy makan..hahaha..sory..

dengan adanya entry ini.. maka berakhirnya entry hutang saya untuk entry hari guru..

SELAMAT BERHARI JUMAAT SEMUA!

Wednesday, June 27, 2012

Putrajaya Versi Jakarta

Pak Agus bawak kami dinner kat sini sebelum bertolak ke Bandung selepas kepenatan 2 jam dalam flight..tapi makanan dia biasa2 aje.. dan mahal.. rasa macam kena tipu pun ada..huhu.. 

cuma tak sangka ada jugak Putrajaya kat Jakarta ni erk..dan sebuah restoran je pun.. hehehe

thanks for dropping by..

Alhamdulillah.. 1 BE Pergi 1 BE Datang


As salam

hari tu tinggal 1 je BE..then tetiba check dah ada 2 BE balik..alhamdulillah.. masih ada rezeki BE untuk blog syok sendiri chekgu azrine nih.. syukur sangat..


*hanya sebagai catatan peribadi saya*


chekguazrine ~ BE ke-9 untuk 2012

Wordless Wednesday #28 | Cikgu Oh Cikgu!!

Happy Wednesday!!

Tuesday, June 26, 2012

Scan at 21 Weeks dan Jantina

As salam.. entry basi actually..

sebelum saya berlepas ke Bandung.. saya ada appointment dengan Dr Salleh di Pusrawi..

alhamdulillah.. sekarang dah 23 weeks dah.. masa check up ni..21 weeks.. beria2 dan excited sebab saya tak sabar nak scan jantina baby actually..kebetulan Mr Hubby ada kat Kuantan masa ni..maka saya bawakla ketiga2 anak saya sebagai peneman dan penguat semangat saya..

masa scan tu Dr Salleh cakap semua ok.. baby sangat aktif dan tak dok diam sungguh.. bergerak2 hisap tangan segala bagai..bagi saya normalla baby aktifkan??

then saya terus tanya.."DR..boleh tahu jantina baby tak?"

then DR cakap.."oh ya.. u got 3 girls rite.. for sure u nak boy plakkan"

godek punya godek pakai benda sejuk tu namanya kurang pasti plak..DR cakap.."u guest what?"

"perempuan lagi ke DR"..saya tanya agak cool la masa tuh

"awak kena belanja saya makan nih"..Dr Salleh said..

masa tu macam nak menitik air mata.. tak tertahan..dahla Mr Hubby tak de.. memang agak hiba giler masa tuh.. penantian hampir beberapa tahun akhirnya membuahkan hasil.. finally..alhamdulillah.. tq Allah for giving me opportunity to have a baby boy this time...syukur tak terhingga..(sory saya terlebih excited..abaikan)

gambar scan yang kedua kat atas tu yang Dr tandakan 'T' tu ialah t*&^r baby.. Dr Salleh suruh tunjukkan kat Mr Hubby.. hahaha

terima kasih yang tak terhingga kepada those yang mendoakan saya bakal dapat boy this time..really appreciated.. billion TQ!!

chekguazrine ~ orang kata pregnant baby boy perut kecik erk??

me at 23 weeks..gemuk kan??

Day 4 | Makan Jagung Manis Bakar Selepas Turun Tangkuban Perahu

As salam

selesai berkunjung ke Tangkuban Perahu kami bergerak turun untuk terus ke Jakarta.. planning if takde aral melintang kami nak melawat sekitar Jakarta pula...

turun tak lama sangat.. terjumpa cewek2 menjual jagung manis.. kami singgah untuk merasai kenikmatan jagung manis yang dikatakan popular di Bandung..  

kami tak singgah lama di sini sebab kesuntukan masa.. just snap2 gambar sikit2 dan terus bergerak ke Jakarta yang mengambil masa 2 jam setengah perjalanan..

 kat sini sempat saya membeli souvenirs buat kawan2 di Malaysia.. sebab saya bargain sampai terduduk bapak yang menjual tuh..hahaha

 kakak2 ku ceria membedal jagung.. nikmat tak terkira.. hahaha

 my sweet ever sisters

yang paling tak menahan.. orang kat bawah ni makan jagung macam tak jumpa setahun..hahaha
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




 ko hado???


Jakarta - Bandung Previous Entries











 thanks for reading uols!!

Monday, June 25, 2012

Day 4 | Tangkuban Perahu

As salam..

*awas..entry banyak gambar..jangan muntah hijo k*

hari ke-4 di mulai dengan perancangan kami untuk ke Tangkuban Perahu.. sebab tahun lepas kami datang ke Bandung tak sempat ke sini.. so tahun ni pergi lagi sekali.. alhamdulillah dapat jejak kaki ke sini..

wajib bergambar di sinikan??


sebelum berangkat..haruslah bersarapan dulu di hotel dulu.. isi perut itu wajibalghunnah!!

beg yang sudah beranak pinak.. bagus.. kami semua datang dengan 1 beg je memasing.. balik semua pakat bawak lebih dari 1 beg.. itulah penangan datang ke Bandung.. shopping is a MUST!!berat untuk semua tuh harus tidak lebih 60kg okeh!!

bergambar kenangan dengan adik2 yang bakal balik Malaysia dulu.. flight dorang kul 2.30ptg.. haruslah awal bergerak ye dak??

sebelum naik van..harus bergambar kenangan depan van Pak Agus dulu.. yeahhh!!!

muka memasing fresh je sebab pagi2 kul 7.30 dah bergerak ke Tangkuban..hehehe

finally.. we made it.. jejakla kaki kami ke Tangkuban Perahu, Bandung!!

crater at Tangkuban Perahu.. tak berapa bau sangat sulfur dia.. ramai yang kata bau dia kuat jugak.. ke hidung aku dah kurang deria bau??hmm..

harus ada gambar syok sendiri gitu!!

another gambar syiok sendiri..hahaha

wajibkan bergambar kat sini.. ini bahagian bawah masa mula2 baru sampai.. pak agus stopped by supaya kami boleh rakamkan kenangan kami di sini.. hehehe..

us!!

ni dah sampai atas.. wajib juga bergambar di papan tanda nih..bukti we we here!!

ibu mengandung dah capek!!

sengihla ko sorang2 situ.. bergambar sampai lebam..hahaha

datang sini kena ambik gambar kenangan bebanyak.. sebab Tangkuban Perahu ni landmark Bandung.. so harus mencipta kenangan sebanyak mungkin di sini..yezzzaaaa!!

me with kak waliz and kak mas.. my dear sisters!!





setel bergambar berlatarbelakangkan kawah tuh.. kami pun jejalan cuci mata menengok barangan yang dijual di sini.. dekat sini kena bargain giler2.. kalau dorang letak harga.. kita tawar sampai dapat separuh harga..itu tips yang diberikan oleh pak agus.. dan we did it.. tak bagi kami blah camtu je.. mulala dia manggil..hehehe

lagi satu kalau datang sini jangan sesekali rajin melayan jurujual2 yang tak bertauliah kat sini.. once kita layan.. akan berduyun2 la yang mai.. abaikan aje.. dan please.. keringkan hati uols untuk membeli souvenirs kat sini k.. kadang2 harga dia tak masuk dek akal..be extra carefull!!




syiok2 menerai!!








kat sini adalah aku beli t-shirt cetak Tangkuban Perahu untuk anak2 aku.. untuk diri sendiri tak dapek nak nolong.. tak sesuai untuk ibu boyotan okeh.. nak beli jugak macam tak berapa berani.. takut lepas banak tak muat daaa...

banyak gambar lagi.. tapi tak larat dah nak upload.. huhu..

cukupla kot..nanti saya sambung lagi  aktibiti makan jagung manis selepas turun dari Tangkuban Perahu nih..k..

til then.. thanks for reading uols..





Fara Fauzana Pun Dah Bertudung Ke??

 sweet je..suka!!


untuk tahu lebih lanjut.. klik SINI

sumber : Oh Bulan

Me at 23 Weeks!!

As salam..salam pagi Isnin..

Hari ni saya bertugas untuk saringan sukan tahunan sekolah..so kena datang pagi..7.20 dah sampai sekolah..bosan saya menunggu kekawan yg lain..tak datang2 lagi..huhu

Selamat Kembali Bertugas!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, June 24, 2012

Untukmu Wanita Yang Bersedih

Emansipasi mengajar wanita erti kebebasan
Hak-hak yang tidak pernah wujud mula dituntut
Sehingga ada di antara kamu mula memberontak
Dan apabila itu terjadi pada dirimu
Kau juga ingin menjadi seperti mereka

Seringkali kesabaran itu diuji
Sehinggakan satu hari nanti
Kau akan menangis semahumu
Bersujudlah...
Berdoalah...
Dan letakkanlah keikhlasan itu ke tempat yang paling tinggi
Dalam hatimu

Sememangnya
Ceria adalah lumrah
Apabila kehidupan berjalan lancar
Tetapi seseorang itu akan lebih dikagumi
Apabila masih mampu tersenyum
Ketika dirinya dilanda derita dan masalah

Demi sesungguhnya
Allah tidak akan menguji hambanya
Melebihi kemampuan mereka
Dan apabila itu terjadi

Itu ertinya kau kuat mengharungi cubaan itu
Sebagai bukti cinta Allah kepadamu
Juga sebagai bentuk penghapusan dosa

Bangkitlah dikau wahai wanita yang bersedih...

Saturday, June 23, 2012

Doa untuk Ibu Mengandung

 Bismillahirrahmaanirrahiim

Allaahummahfazh waladii maa daama fii bathnii wasyfihi anta syafin laa syifaa'a illaa syifaa uka syifaa un laa yughaadiru saqama
Allaahumma shawwirhu fii bathnii shuuratan hasanatan wa tsabbit qalbaha iimaanan bika wa birasuulika
Allaahumma akhrijhu min bathnii waqta wilaadatii sahlan wa tasliiman
Allaahummaj'alhu shahiihan kaamilan wa 'aaqilan haadziqan 'aaliman 'aamilan
Allaahumma thawwil 'umrahu wa shahhih jasadahu wa hassin khuluquhu wa afshih lisaanahu wa ahsin shuuratahu liqiraa'atilhadiitsi wal qur'aani bibarakati muhammadin shallallaahu 'alaihi wa sallama
Walhamdu lillaahi rabbil 'aalamiin



Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
 
Ya Allah jagalah anakku selama ada di dalam kandunganku dan sembuhkanlah dia, sesungguhnya Engkau adalah dzat yang bisa menyembuhkan, tiada obat kecuali obatMu yang tidak akan membawa penyakit
Ya Allah bentuklah dia dalam kandunganku dengan bentuk yang bagus dan tetapkanlah iman hatinya padaMu dan utusanmu
Ya Allah keluarkanlah dia dari kandunganku pada waktu aku melahirkan dengan mudah dan selamat
Ya Allah jadikanlah dia orang yang sehat, sempurna, punya akal, cerdas, alim mau mengamalkan ilmunya.
Ya Allah berilah dia umur panjang, badan sehat dan budi pekerti yang baik, dan berilah lisan yang fasih serta berilah suara yang baik guna untuk membaca hadist dan Al qur'an dengan mendapat berkahnya nabi Muhammad SAW
Segala puji bagi Allah yang menguasai sekalian alam.


Surah-surah yang bagus diamalkan ketika sedang mengandung :

1) Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
2) Surah Luqman - untuk anak yang cerdik
3) Surah Yaasin - untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
4) Surah Maryam - untuk memudahkan bersalin
5) Surah al-Hujurat - untuk membanyakkan susu ibu


sumber : SINI