U Click Me...I Click U Back

Wednesday, January 23, 2013

Kisah Aish | Kakak2 Demam | HKL

As salam..

ada kesempatan mengupdate hari ni..
Hubs kerja pagi hari nie..katanya sampai ke malam..
Baru setel masak kari daging..
Untuk dinner malam nie..

Skang dah kena masak pagi..
Kalau tak alamat stok makan luar..
Sebab balik je umh dak Aish mintak ngempeng..huhu
Takpe bagi chance..
Hubs kata dia rindu sebab separuh hari ngan pengasuhkan?

Ok..back to the topic..

Last weekend..semua anak2 dijangkiti virus flu..
Semua batuk kong kong bunyinya..
Seram ummi!!
Then decided bawak semua gi HKL..
Sebab suka gie HKL.. ?ubat2 dia serasi dengan anak2..
Plus servis derang kalau on weekend memang cepat..
Tambahan dak Aish dah berjangkit sama batuknya..
Hidung pun berair..kakak2nya cium tak beragak kot
Banyak kali pesan pun nak jgk cium adiknya..huhu

So, ahad pagi kami dah sampai HKL..
Baru tahu yg baby bawah setahun kena refer terus unit kecemasan..
Fine..
Setelkan kakak2nya dulu sebab dah terus ke unit pesakit luar..
Sekejap je duduk dah kena panggil..
Pung..pang..Dr cerita itu ini..
Sampai giliran kak ngah..
DR cakap kena berjaga2 sebab boleh dapat asma..
DR on kan antibiotik for kak ngah ngan ubat asma..
Ubat batuk dan cair kahak..tonsil bengkak..
Semua dapat..jenuh la nak menelan..
Tapi DR cakap as long semuanya aktif...shud be no worried..
In shaa Allah..

Then bawak dak Aish ke Unit Kecemasan..
Daftar..dok sat tak sempat panas punggung..
Dah kena panggil..
Ada 2 orang DR yang assist...
1 chinese lelaki ngan sorang DR india perempuan..
Sangat soft spoken and baik je..
Masa check dak Aish..sorang tu tanya..
"Your family ada yang kena asma ke?"
Jawab ler.."takde"
DR said pernafasan Aish cam laju sikit..
And ada banyak kahak..
Takut ada jangkitan kuman dalam paru2..
Tapi as long as he aktif DR cakap..
Nothing to be worried..
Tapi sekiranya dia tak aktif..takmo minum susu DR cakap..
Kena admitted wad..
So DR on antibiotik untuk dak Aish..
Dan alhamdulillah..Aish tak demam masa hari cek up tu..



sempat ngambik gambar anak2 kat luar HKL..
kalau tengok semuanya aktif...termasuk dak Aish..
Tapi skang ni musimkan..budak2 mudah berjangkit..
Kalau boleh bila musim berpenyakit ni..dok jela umah..
Sebab baby ni lagi cepat terdedah dengan penyakit..
Sebab derang baru nak bina antibodikan?

Tapi Isnin lepas balik ambik Aish dari rumah Yumi..
Ada sedikit rasa panas kat badan Aish..
Rasa dedar2 je badan dia..
Cuak jugak ummi dia..
Sebab teringat cakap DR..
Tapi dia masih aktif bergalak..hahaha
Lap2 kepala dia..direct feed dia...
Terus tidur..dan panas dah kurang sampai pagi terus hilang..
Masa tidur tu dia ada meniarap sendiri yang aku cerita dalam entry lepas..
Mungkin dia demam sebab nak meniarap kot ek?

Alhamdulillah..until today.. dak Aish dah takde rasa panas..
Even batuk dan flu pun dah kurang..syukur sangat..
Risau betul kalau budak2 kecik ni demam..
Kalau demam panas tu lagi risau giler babas kan?



Entry diakhiri dengan gambar gediks kami..
Dah lama betul ai tak posing2 sakan..
Posing perasan muda orang kata..hahaha..
Ayat tak mo kalah ko kan?!

Sekian dari Chekgu Azrine...:-)

posted from Bloggeroid

7 comments:

PUANSTOBERI said... Reply Comment

oke yer HKL tu.. salu di asak dgn kata2 hosp govt ni lambat servis nya, maka tak penah pegi ke situ. huhu. tp serdang, g malam..pheww..mengucap pjg dibuatnya nak menunggu.

buleh la try nati. eh.. takyah.. abiskan je duit ofis, g klinik panel. ngee :P

Nad MamaZN said... Reply Comment

Tu la risau sgt kalu anak2 xsehat
Kak....nmpk muda jelita x mcm ibu beranak 4
Mesti org tak percaya kan kalu kate akak ada ank dara dah hehe...

Eh kejap akak, kejap cikgu... =P

NM02 said... Reply Comment

alo alo... memasing tak sehat ye... mesti mu kelam kabut kan azrin.. aish domam nak bijak le tu. hehehe

TeacherAzimah said... Reply Comment

alhamdulillah semuanya dah beransur sihat....blh ummi nya buat kerja kat sek dgn tenang hehehe

Asyifa Mustaffa said... Reply Comment

Kan...mmg risau le klau anak2 x sihat nie....susah hati je....

eima said... Reply Comment

TAK SANGKA hkl LAJU KAN ... KADANG TU KITE DAH SET SPITAL KERJAAN LEMBAB DOK INGAT LEMBAB JE KAN ...

AKU YG BARU BAIK DEMAM 2 MINGGU LEPAS PUN KEMBALI SAKIT TEKAK .... ANAK2 PUN SELSEMA NGAN SAKITTEKAK JUGAK ...

ummiaiman said... Reply Comment

Semoga semua cepat sembuh....
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com